nieuws

Kamervragen over nationaal centrum voor kinderen met kanker

Geen categorie

In juli 2010 werd bekend dat dat NKOC, het Nationaal Kinderoncologisch Centrum, bij het Nederlands Kanker Instituut, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam zou komen. De raden van bestuur van de universitair medische centra maakten in mei bekend tegen de al lange tijd geplande oprichting van een landelijk gespecialiseerd behandelcentrum te zijn, bedoeld voor de circa 500 kankergevallen bij kinderen per jaar. Een compentiestrijd dreigt.

In Medisch Contact van vorige staan twee artikelen over kinderen met kanker.  Kinderoncologen en georganiseerde ouders pleiten in het eerste artikel voor concentratie van de zorg aan deze kinderen in het Anthony van Leeuwenhoekhuis (AvL). In het tweede artikel pleit oud AMC bestuursvoorzitter dr. Louise Gunning namens de universitair medische centra (umc's) ook voor concentratie van deze zorg, maar dan in twee UMC's en wellicht op lange termijn in één umc.

Concentratie
Radio 1 besteedde op zaterdagmiddag 25 september aandacht aan dit verschil van mening. Dat gebeurde in het VPRO-programma Argos. PvdA Tweede Kamerlid Eelco van der Veen en Guus Schrijvers, hoogleraar Public Health aan de Universiteit Utrecht, gingen onder leiding van Vrij Nederland redacteur Max van Weezel in op de kwestie. Van der Veen benadrukte dat de Nederlandse ziekenhuizen aan de vooravond staan van ingrijpende concentratie en herschikking van taken. De kinderoncologische casus is hiervan de eerste. Het is van belang om bij dit eerste precedent zorgvuldig te besluiten. Schrijvers was het eens met de concentratie, maar miste in het eerste artikel de specifieke argumentatie om voor het AvL te kiezen. Die keuze is niet vanzelfsprekend. In Rotterdam leveren de Daniël de Hoed Kliniek en het Emma kinderziekenhuis ook uitstekend werk. En in het VUmc heeft de arts Pinedo een geweldig oncologisch centrum van de grond gekregen. Wellicht bestaan er nog andere opties in den lande.

Kamervragen
Tijdens de uitzending formuleerde Schrijvers vier vragen geformuleerd waarop antwoord nodig is om specifiek voor welk centrum dan ook te kiezen: 1. Zijn de klinische uitkomsten, bijvoorbeeld overlevingskans van de kinderen, aldaar hoger dan elders? 2. Zijn de ervaringen van ouders en kinderen daar beter? 3.  Zijn de ervaringen van professionals daar beter? 4. Is het zorggebruik en daardoor de kosten per behandeld kind lager?  Aan het einde van de Argos uitzending kondigde Van der Veen aan schriftelijke vragen te stellen aan minister Klink. Of de minister wil nagaan wat de selectiecriteria en -procedure waren die leidden tot de uitverkiezing van het AvL tot voorkeursziekenhuis van kinderoncologen en georganiseerde ouders.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels