nieuws

Klink: Ziekenhuizen zijn vrij in het berekenen voor service

Geen categorie

Patiënten moeten betalen voor service in het ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en in de gehandicaptenzorginstelling. Dit schrijft demissionair minister Ab Klink van VWS aan de Tweede Kamer.

Het gebruik van telefoon, televisie en internet mag apart bij de patiënt in rekening worden gebracht. Deze kosten worden niet door de ziektekostenverzekering of de AWBZ gedekt. Het SP-­Kamerlid Henk van Gerven had Klink vragen gesteld naar aanleiding van een artikel in de Consumentengids.
Halbe Zijlstra (41), lid van de Tweede Kamer voor de VVD, is het met de minister eens: 'Mensen kunnen in een ziekenhuis nu ook al kiezen tussen een kamer alleen of een bed op een zaal. Als je alleen wilt liggen, kost dat meer. Dat mag ook gelden voor de extra diensten', zegt hij in de Volkskrant.
Renske Leijten (31), Tweede Kamerlid voor de SP, daarentegen zegt in dezelfde krant hierover: 'Mensen die langdurig in het ziekenhuis liggen moeten niet afgesloten raken van de buitenwereld. Die moeten gewoon televisie, internet en telefoon hebben. Natuurlijk is het anders als ze de hele dag films van betaalzenders willen kijken. Als je mensen die kort in het ziekenhuis liggen wilt laten betalen, moet je je goed realiseren wat er dan allemaal geregistreerd moet worden. De ligduur, het gebruik. Rekeningen moeten worden opgemaakt, verstuurd en geïnd. Bij wanbetalers moet een incassobureau worden ingehuurd. Als je die bureaucratie voorstelt, weet je dat het goedkoper is om de basisverzekering goed te regelen.'

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels