nieuws

Klink: Zorg mag sportclubs sponsoren

Geen categorie

Ziekenhuizen en thuiszorginstellingen moeten zelf bepalen of ze geld uittrekken voor de sponsering van een sportclub. Demissionair minister Ab Klink van VWS voelt er niets voor daar een stokje voor te steken. Dat schrijft Klink in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP).

In augustus 2010 werd bekend dat Thuiszorg Groningen 80.000 euro heeft gegeven aan eredivisieclub FC Groningen. In ruil daarvoor mag de thuiszorgclub reclame maken in het stadion. Ook zijn er twintig stoelen in het stadion gereserveerd voor gasten van de directie van de thuiszorginstelling. Kortgeleden verkeerde Thuiszorg Groningen op het randje van een faillissement en stopte de overheid 22 miljoen euro in een reddingsplan. Honderden medewerkers van de zorginstelling werden bij die reorganisatie op straat gezet.

Bevreemding
Klink schrijft daarover: 'Tegen die achtergrond wekt de besteding van 80.000 euro aan sportsponsoring bevreemding. Dit bedrag is overigens volgens de instelling zelf niet afkomstig uit de verleende steun. Daarmee ga ik er dan ook van uit dat de zorgverlening als zodanig niet in het gedrang komt.' De SP vindt dat het geld voor thuiszorg simpelweg aan thuiszorg moet worden besteed en vroeg of de minister bereid was een einde te maken aan sponsoring door zorginstellingen.

Naamsbekendheid
Vorige maand werd eveneens duidelijk dat het Albert Schweitzer ziekenhuis, met vestigingen in Dordrecht en omgeving, voetbalshirts sponsort van voetbalclub BVV Barendrecht. Het ziekenhuis hoopt op die manier beter bekend te raken bij het publiek. De SP vindt ook deze vorm van sponsoring 'onzin'. 'Ook hierbij wordt geld gebruikt dat eigenlijk aan betere zorg besteed had moeten worden', vindt Leijten.
Klinkt schrijft dat hij vindt dat naamsbekendheid wat hem betreft vooral moet voortvloeien uit de kwaliteit van de geleverde zorg, maar sponsoring kan daar wel een aanvulling op zijn.

Meer informatie:
Nieuwe Kamerstukken zorg

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels