nieuws

‘Laat zorgverzekeraars in back office samenwerken’

Geen categorie

Zou het mogelijk zijn dat de grote vier zorgverzekeraars (Achmea Agis, Uvit, CZ groep en Menzis) zich gedragen als het commerciële bedrijfsleven met samenwerking aan de back office en concurrentie aan de front office? Deze vraag stond centraal tijdens een out-of-the-box gesprek op 2 september tussen Marcel van Loosbroek en hoogleraar Guus Schrijvers.

Supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi concurreren met elkaar aan de voorkant, waar de verkoop van hun producten plaats vindt. Prijzenoorlogen en profilering vinden aan dit front office plaats. Aan de achterkant, ofwel de back office, concurreren zij niet. Zij werken samen bij bijvoorbeeld het gebruik van de streepjescodes, het pinnen aan de kassa en de productetikettering. Deze filosofie van concurrentie aan de voorkant en samenwerking aan de achterkant, komt ook voor bij bijvoorbeeld bierbrouwerijen, (hypotheek)banken, telefoonbedrijven, metaalindustrie en oliemaatschappijen. Veelal werken de grote bedrijven samen aan de back office: de kleine volgen dan veelal noodgedwongen. Die samenwerking wordt aangeduid als pre-concurrentieel. Ze vormen veelal een conditie vooraf om concurrentie mogelijk te maken. Want hun front office activiteiten worden daardoor vergelijkbaar voor de finale consument.

Out-of-the-box vraag
In Nederland kopen vier grote zorgverzekeraars voor ongeveer 90% van de bevolking de zorg in: Achmea Agis, Uvit ofwel Univé, CZ groep en Menzis. Zou het mogelijk zijn dat deze grote vier zich gedragen als het commerciële bedrijfsleven met samenwerking aan de back office en concurrentie aan de front office? Deze vraag stond centraal tijdens een out-of-the-box gesprek op 2 september tussen Marcel van Loosbroek en Guus Schrijvers, hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht. Van Loosbroek heeft zijn sporen verdiend met innovaties in de metaalnijverheid en is voorzitter van de Stichting Innovatie Projecten In de Zorg (STIPOIZ) met een omzet van 2,5 miljoen. Die stichting richt zich vooral op innovaties in de ICT bij kleinere zorginstellingen.

Pre-concurrentieel
De conclusie van Van Loosbroek en Schrijvers was dat de grote vier prima pre-concurrentieel zouden kunnen samenwerken aan de back office door gezamenlijk eisen te stellen aan de zorgaanbieders over productbeschrijving, te hanteren kwaliteitscriteria, taakconcentratie en deconcentratie alsmede onderlinge uitwisselbaarheid van ict. Deze aanpak zou betekenen dat concurrentie (aan de voorkant) en planning (aan de achterkant) in de zorg zijn te integreren en niet zoals in de afgelopen verkiezingen elkaar uitsluiten. Voor leidinggevenden bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders betekent dit, dat zij in staat zijn om soms een heftige concurrentie strijd te voeren met elkaar en dan weer samenwerken. (Bron: Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health)

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels