nieuws

Nieuw investeringsfonds in de Nederlandse zorgsector

Geen categorie

Capital Care Partners (CCP) is een nieuw investeringsfonds dat zich uitsluitend zal richten op veelbelovende ondernemingen binnen de zorgsector. Oprichters van CCP zijn Jaap Maljers en Mark Lenssen.

Initatiefnemers
Jaap Maljers is ruim 20 jaar succesvol actief als ondernemer in de Nederlandse gezondheidszorg. Zo is hij onder meer oprichter van het in de zorg gespecialiseerde adviesbureau Plexus (marktleider in Nederland), legde hij de basis onder Vision Clinics (inmiddels de grootste aanbieder van refractieve oogchirurgie) en is hij mede-initiatiefnemer van ZorgDomein (een internet applicatie voor de verwijzende huisarts). Verder is Jaap Maljers oprichter van Alant Medical en mede eigenaar van de Bergman Klinieken, leidende particuliere keten in plastische- en orthopedische chirurgie. Mark Lenssen heeft ruim 14 jaar ervaring als adviseur bij achtereenvolgens Organon, A.T. Kearney en Plexus. Hij is de afgelopen jaren betrokken geweest bij due diligence trajecten voor investeringsmaatschappijen en bij haalbaarheidsstudies voor institutionele investeerders naar mogelijkheden om te investeren in de zorg. Daarnaast heeft hij aan de wieg gestaan van een aantal ondernemende initiatieven in de zorg, zoals de start van een psychosomatische kliniek en de ontwikkeling en organisatie van zorgin- en verkoopopleidingen voor zorgaanbieders en verzekeraars.  Samen brengen zij een unieke mix in van marktkennis, ondernemerservaring en een relevant netwerk van ondernemers, financiers en beslissers in de zorg.

Reden oprichting
Dat CCP op dit moment haar activiteiten begint is niet toevallig. De zorgsector is een interessante sector om in te investeren vanwege haar omvang, groei en innovatiebehoefte. Momenteel werken er al ruim 1,1 miljoen mensen in de zorg en geven we met 70 miljard euro meer dan tien procent van wat we verdienen uit aan zorg. De zorgvraag zal over de komende 20 jaar verdubbelen. Om de zorg betaalbaar te houden zal er de komende jaren fors moeten worden geïnvesteerd in innovatieve ontwikkelingen. De dubbele vergrijzing (mensen worden ouder en het aandeel ouderen van de bevolking stijgt) vereist dat er gekeken wordt naar radicaal andere manieren om in de zorgvraag te voorzien. Binnen de bestaande structuren kan dit niet worden opgevangen. Verregaande innovaties zijn nodig.

Gericht investeren
CCP heeft de ambitie deze vernieuwing van de zorg te stimuleren door gericht te investeren, kennis in te brengen en relevante partijen met elkaar te verbinden. Voorbeelden van investeringen waar CCP zich op zal richten zijn: grootschalige klinieken waar efficiënt en gefocust hoogwaardige zorg geboden wordt (zoals orthopedie, borstkanker, prostaatkanker of oogheelkunde); technologie die het zorgproces efficiënter maakt en/of de patiënt versterkt in zijn autonomie (bijvoorbeeld diensten voor teleconsultatie, thuismonitoring of bio feedbacksystemen); ontwikkelingen die een grote doelmatigheidswinst beogen bij de 'conventionele' spelers (zoals het concentreren van ziekenhuislaboratoria en afdelingen radiologie of het uitbesteden van sterilisatiediensten).

No go area
Er is één 'no go area' voor het fonds, zegt Jaap Maljers in het Financieele Dagblad: algemene ziekenhuizen. Hij heeft veel bewondering voor zijn oude zakenpartner Loek Winter, die vorig jaar de IJsselmeerziekenhuizen heeft overgenomen, maar benijdt hem niet. 'Omdat een ziekenhuis alles voor iedereen doet, is het inherent niet te managen. Er valt in een ziekenhuis nauwelijks kwaliteit of doelmatigheid te organiseren. Ziekenhuizen staan dus niet op onze lijstjes.'

Geduldige investeerders
CCP ziet in al deze ontwikkelingen uitstekende mogelijkheden om maatschappelijk nut en materieel rendement met elkaar te verenigen. Om succesvol te zijn in deze complexe markt is van investeerders geduld vereist. Dit betekent dat CCP niet voor het snelle rendement gaat, maar samen met het management van haar deelnemingen naar mogelijkheden kijkt om daadwerkelijk waarde te creëren. Dit betekent dat investeerders erop moeten rekenen dat het kapitaal dat zij investeren voor een periode tussen de 7 en 10 jaar wordt gecommitteerd. Het fondsmanagement brengt zelf een deel van het vermogen in. Daarnaast verwacht CCP belangstelling van de kant van vermogende particulieren en institutionele investeerders.
Maljers wil van start met een kapitaal van euro 30 miljoen euro. Samen met zijn partner heeft hij ruim een miljoen euro in het fonds gestoken. De rest moet komen van vermogende particulieren, andere investeringsmaatschappen en institutionele beleggers. Wordt het een succes, dan kan het fonds doorgroeien naar euro 100 tot 150 miljoen euro, aldus het FD.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels