nieuws

Oogartsen voeren actie in Den Haag

Geen categorie

Oogartsen voeren woensdag 8 september 2010 actie op het Plein in Den Haag voor behoud van de zelfstandige positie van vrijgevestigde medisch specialisten. Dat heeft een woordvoerster van de Orde van Medisch Specialisten aangekondigd.

De specialisten zijn gepikeerd over plannen van demissionair minister Ab Klink van VWS om hun zelfstandigheid in te perken. Zij willen hun grieven op een publieksvriendelijke manier onder de aandacht brengen, aldus de zegsvrouw.
Daarom staat woensdag voor de ingang van de Tweede Kamer een speciale 'oogbus', waar Kamerleden hun ogen kunnen laten nakijken. 'Wij vragen ons af of de politiek de komende jaren oog heeft voor de gezondheidszorg', aldus de zegsvrouw.

Andere protestacties
De specialisten hadden begin juli al acties aangekondigd. De oogartsen bijten met hun demonstratie het spits af. De Orde verschaft woensdag meer duidelijkheid over andere protestacties tegen de plannen van Klink die nog op stapel staan. Het is vooralsnog de bedoeling dat patiënten daar geen last van krijgen.

Meer invloed ziekenhuisbestuur
Als het aan Klink en de Tweede Kamer ligt krijgen de ziekenhuizen meer te vertellen over het werk van vrijgevestigde medisch specialisten. Zij bepalen voortaan welke zorg de specialisten moeten leveren en hoeveel zij daarvoor betaald krijgen. De minister wil ook de inkomens van de specialisten aan banden leggen.
Door de maatregelen komt volgens de specialisten een einde aan de zelfstandigheid van de beroepsgroep. Zij stellen dat die er juist toe heeft bijgedragen dat de zorg in Nederland tot de beste van de wereld behoort. Meer bemoeienis van ziekenhuismanagers komt de zorgkwaliteit niet ten goede, voorspellen zij.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels