nieuws

Rechter: Klink mag ziekenhuizen niet korten – VWS in beroep

Geen categorie

Demissionair minister Ab Klink van VWS mag de ziekenhuizen volgend jaar geen korting opleggen van 549 miljoen euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag 14 september 2010 bepaald in een kort geding dat onder andere de branchevereniging NVZ had aangespannen.

Klink wil de ziekenhuizen het geld terug laten betalen dat zij vorig jaar te veel hebben uitgegeven. Dat bedrag komt bovenop een besparing van 150 miljoen euro die de ziekenhuizen moeten bereiken door efficiënter te werken.

Onbehoorlijk bestuur
De korting is volgens de voorzieningenrechter in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De minister is namelijk zelf medeverantwoordelijk voor de toegenomen zorgvraag die aan de budgetoverschrijding in 2009 ten grondslag ligt.
Bovendien zou door de bezuiniging, en de korte termijn waarop de ziekenhuizen die zouden moeten doorvoeren, de kwaliteit van de zorg onder druk komen te staan. Ook valt het volgens de rechter op dat Klink, anders dan bij andere bezuinigingen, nauwelijks met de NVZ heeft overlegd.
Door de voorgenomen bezuinigingen van in totaal bijna 700 miljoen euro zouden de ziekenhuizen volgend jaar ongeveer 5 procent van hun omzet moeten inleveren. NVZ-voorzitter Roelf de Boer: 'Ziekenhuizen hadden een dergelijke bezuiniging niet kunnen verwerken. Daarnaast was het besluit van de minister principieel onjuist: ziekenhuizen hebben alleen de zorg geleverd waaraan behoefte is.'

In beroep
Het ministerie van VWS gaat in beroep tegen de uitspraak, meldt de Volkskrant. Het ministerie doet dit door middel van een zogeheten spoedappel, zodat binnen drie maanden uitspraak kan worden gedaan. Het is de bedoeling dat voor 1 januari 2011 duidelijk is of de ziekenhuizen worden gekort.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels