nieuws

Scheper Ziekenhuis stopt met maagverkleining

Geen categorie

Het Scheper Ziekenhuis Emmen stopt per 1 januari 2011 definitief met maagverkleiningsoperaties. Het ziekenhuis heeft een brief gestuurd aan circa 2000 patiënten die op de wachtlijst staan of nazorg krijgen in verband met een maagband- of maagverkleiningsoperatie.

Het ziekenhuis schortte de operaties vorig jaar al op na zeven sterfgevallen van patiënten die door chirurg Nick R. aan hun maag waren geopereerd. Uit een extern onderzoek bleek later dat de chirurg fouten had gemaakt. Hij is ontslagen en het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek naar hem begonnen.

Maagverkleiningsoperaties
Maagband- of maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd bij mensen met ernstig overgewicht. Vanaf 2006 zijn enkele honderden patiënten met overgewicht in Emmen geopereerd. Het overgrote deel van de operaties is volgens het ziekenhuis succesvol verlopen. Veel patiënten kregen ook nazorg op een speciale afdeling in het ziekenhuis.

Concentratie op zorgpakket
De maatschap chirurgie heeft nog overwogen weer te beginnen met maagoperaties, ook omdat de externe onderzoekscommissie constateerde dat het ziekenhuis op zich over goede mogelijkheden beschikt om dat verantwoord te kunnen doen. Nu is toch besloten om definitief te stoppen. 'De belangrijkste overweging hiervoor is dat de vakgroep zich maximaal wil concentreren op het huidige zorgpakket', staat in de verklaring van het ziekenhuis.

Reactie NPCF
Het is verstandig van het Scheper Ziekenhuis in Emmen te stoppen met maagoperaties. Dat heeft de koepelorganisatie van patiëntenorganisaties NPCF woensdag gezegd. 'Het ziekenhuis heeft kennelijk onderzocht of de zorg bij de operaties aan de strenge criteria voldoet die daarvoor in Nederland gelden. Kennelijk vonden ze zelf dat de kwaliteit niet goed genoeg kon worden gegarandeerd. Het is een logische stap om dan te stoppen', zegt woordvoerster Marjolein de Booys. De NPCF noemt het vanzelfsprekend dat het ziekenhuis patiënten die gedupeerd worden door de sluiting, begeleidt naar andere medisch specialisten.

Reactie Zorgbelang Drenthe
Zorgbelang Drenthe noemt het 'zeer spijtig' dat het Scheperziekenhuis in Emmen definitief stopt met maagverkleiningsoperaties. 'Spijtig, maar ook moedig. Als je twijfelt aan de kwaliteit die je kunt bieden, dan kun je het beter niet doen', zegt woordvoerder Sven Romkes van Zorgbelang Drenthe, een koepel van patiëntenorganisaties in de provincie. Romkes verwijst naar het toenemende probleem van overgewicht (obesitas) in Nederland, vooral in Groningen en Drenthe. 'Nergens is zo veel overgewicht als in deze provincies. Er wordt hier ongezonder geleefd en ongezonder gegeten en minder bewogen.'

Schadeclaims
Tegen het ziekenhuis zijn enkele tientallen schadeclaims ingediend, waarvan letselschadespecialist Pals Groep er twintig in behandeling heeft. Volgens Bert Heida van de Pals Groep heeft het ziekenhuis inmiddels in twee zaken aansprakelijkheid erkend: in één geval kwam een man te overlijden, in het tweede geval is er sprake van blijvende arbeidsongeschiktheid. Volgens hem heeft het ziekenhuis ook in een derde zaak, die bij een andere letselschadeadvocaat loopt, toegezegd te betalen. Ook daarbij is sprake van overlijden.
Heida zegt dat de onderhandelingen met de verzekeraar van het Emmer ziekenhuis ,,moeizaam'' verlopen, onder meer door de slechte dossiervorming 'Operatieverslagen zijn niet goed geformuleerd of ontbreken zelfs. Dat maakt het lastig om te bewijzen dat dingen verkeerd zijn gegaan.' In veel gevallen zal daarom een deskundigenoordeel worden aangevraagd, verwacht hij. 'In het uiterste geval gaan we procederen.'
De hoogte van de schadeclaims varieert van enkele duizenden euro's tot, in een enkel geval, een ton. Het Scheper Ziekenhuis wil niets zeggen over de schadeclaims.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels