nieuws

Verminderen aantal ziekenhuisinfecties hoge prioriteit

Geen categorie

De prevalentie van ziekenhuisinfecties in Nederland bedroeg gemiddeld 6,6% in de periode 2007-2009, omgerekend gaat het om ongeveer 74.000 mensen per jaar. Daarmee is de prevalentie vergelijkbaar met die van andere Europese landen. Dat schrijven onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO in het Infectieziekten Bulletin.

Van de 95 Nederlandse ziekenhuizen deden 53 ziekenhuizen mee aan het onderzoek. De vier meest voorkomende ziekenhuisinfecties waren symptomatische urineweginfecties, postoperatieve wondinfecties, pneumonie en primaire sepsis (totaal 71% van het totale aantal infecties). De prevalentie varieerde van 1,4% tot 16,5% per ziekenhuis.

Kosten
Een ziekenhuisinfectie (een ziekenhuisinfectie ontstaan door of tijdens een verblijf in het ziekenhuis) leidt tot gemiddeld vier extra ligdagen. Zo waren er in 2007 als gevolg van een ziekenhuisinfectie 296.000 extra verpleegdagen. De extra kosten worden geschat tussen de 210 en 337 miljoen euro, overeenkomend met 1 tot 1,7% van de totale ziekenhuiskosten. Voor patiënten betekenen ziekenhuisinfecties extra leed en meer kans op een ernstige complicatie.

Veiligheidsprogramma
Gezien het frequente optreden, de gevolgen voor de betrokken patiënt en de aanzienlijke kosten van deze infecties, heeft het verminderen van ziekenhuisinfecties een hoge prioriteit. Het Veiligheidsprogramma 'Voorkom schade, werk veilig' tien thema's geïntroduceerd om de veiligheid van ziekenhuiszorg te verbeteren. Het voorkomen van postoperatieve wondinfecties en sepsis bij patiënten met een centraal veneuze katheter zijn twee thema's op het gebied van infectiepreventie waar op dit moment veel Nederlandse ziekenhuizen aan werken.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels