nieuws

Ziekenhuizen naar rechter om borstkankerlijst CZ

Geen categorie

De vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat zorgverzekeraar CZ vrijdag 1 oktober 2010 een lijst publiceert met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker.

Secretaris Chris Wiggers heeft dat donderdag 30 september 2010 aangekondigd. De spoedprocedure dient donderdagmiddag bij de rechtbank in Breda.

Lijst
CZ kondigde maandag publicatie van de lijst aan. De zorgverzekeraar wil geen zaken meer doen met zes ziekenhuizen die slecht presteren op het gebied van borstkanker. CZ is de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties.
Ziekenhuizen zijn bang openheid te geven, omdat ze vrezen dat patiënten hun medisch specialisten gaan mijden als blijkt dat die veel fouten maken, of er vaker dan gemiddeld niet in slagen patiënten te redden van de dood.

Diskwalificatie
De vereniging wil dat CZ publicatie van de lijst opschort voor open overleg over de beoordeling en indeling van beste, goede, matige en onvoldoende ziekenhuizen. SAZ is het fundamenteel met CZ oneens dat de kwaliteit van borstkankerzorg vooral is gebaseerd op het aantal operaties in een ziekenhuis. Een ziekenhuis met minder dan zeventig borstkankerbehandelingen per jaar kan nooit een voldoende scoren, zegt SAZ. 'Deze indeling diskwalificeert instellingen die goede zorg leveren', staat in een verklaring.
De publiciteit die CZ zoekt, zorgt bovendien voor onduidelijkheid en onrust bij patiënten en doet de inspanningen van artsen en ziekenhuispersoneel ernstig tekort, voert de vereniging verder aan.

Laatste nieuws
Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het kleinste ziekenhuis van Nederland, is een van de zes behandelcentra waar zorgverzekeraar CZ vanaf volgend jaar geen borstkankerzorg meer inkoopt. Dat heeft directeur Piet Groen donderdagmiddag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Bij de beslissing van CZ gaf volgens Groen niet de kwaliteit maar het aantal uitgevoerde behandelingen de doorslag. 'Als wij zorg verlenen, doen wij dat goed, ook bij borstkanker', aldus de directeur. 'Aantallen zijn niet bepalend voor de kwaliteit. De uitkomsten van de behandelingen zijn bij ons goed.'
Ook ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen maakte bekend dat het op de lijst van CZ staat. Ziekenhuis Zevenaar liet daarentegen weten dat het ten onrechte door de NOS is aangemerkt als een van de zes afvallers

Zie ook bericht: 'CZ stopt met borstkankerzorg in 6 ziekenhuizen'.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels