nieuws

ZN: ‘Misschien nog hogere zorgpremie’

Geen categorie

Het kan zijn dat de zorgpremie volgend jaar met 60 euro extra stijgt, los van andere stijgingen, als het nieuwe kabinet besluit zorgverzekeraars meer financiële risico's te laten lopen. Daarvoor heeft voorzitter Hans Wiegel van de belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland dinsdag 28 september 2010 gewaarschuwd.

Afschaffing nacalucatie
Het demissionaire kabinet kondigde kortgeleden aan de nacalculatie af te schaffen. Dat is een compensatie die zorgverzekeraars ontvangen als ze plotseling te maken krijgen met financiële tegenvallers, veroorzaakt door overheidsbeleid. Wiegel verwacht dat de ingreep leidt tot meer financiële instabiliteit, waardoor De Nederlandsche Bank betere financiële buffers zal eisen van de verzekeraars. Die hebben volgens hem geen andere keus dan de rekening bij de klanten neer te leggen. Vooral kleine verzekeraars profiteren relatief veel van het vangnet: verzekeraar De Friesland wil bijvoorbeeld fuseren met Achmea omdat het voortbestaan van het vangnet onzeker is. Een slechte ontwikkeling, meent Wiegel in Trouw. 'Alle verzekeraars zijn ons lief. Kleine verzekeraars houden de grote scherp en zo houd je steeds minder verzekeraars over', aldus Wiegel.

DSW de eerste
Dinsdag maakte zorgverzekeraar DSW uit Schiedam, traditiegetrouw als eerste, de hoogte bekend van de premie van zijn basispakket. Die bedraagt op jaarbasis 1194 euro en dat is 114 euro meer dan vorig jaar. De andere zorgverzekeraars presenteren hun premies de komende weken. De verwachting is dat ze fors zullen stijgen ten opzichte van vorige jaren. DSW verklaart de stijging door tekorten bij de overheid, steeds hogere uitgaven voor de zorg in Nederland en strengere eisen van De Nederlandsche Bank.

Profileren
Sinds de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006 doen zorgverzekeraars hun klanten elk jaar een aanbieding voor een nieuwe verzekeringspolis. Als de klant de kosten te hoog vindt of de inhoud van het pakket niet goed genoeg, kan die overstappen naar een concurrent. De overheid hoopt zo de kwaliteit van de zorg te verhogen. Een ander doel is de kosten van zorg zo laag mogelijk te houden.
Verzekeraars beginnen zich te profileren nu weer de tijd aanbreekt dat klanten de mogelijkheid krijgen om over te stappen. Zo maakte CZ maandag bekend volgend jaar te stoppen met zorginkoop bij zes ziekenhuizen die de behandeling van borstkanker niet goed aanpakken. De verzekeraar maakt vrijdag bekend om welke ziekenhuizen het gaat. De stap van CZ is revolutionair te noemen in de wereld van de gezondheidszorg.

Slechte zorg
Overheid en patiëntenorganisaties dringen er al jaren op aan dat zorgverzekeraars ziekenhuizen die slechte zorg leveren aan de kant zetten. Ze kunnen dan juist extra capaciteit inkopen bij ziekenhuizen die wel goede zorg leveren.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid reageerde dinsdag dan ook opgetogen op de stap van CZ. Hij noemde het een 'cadeautje' en een broodnodige stap om het zorgstelsel naar een hoger plan te brengen. Ook patiëntenkoepelorganisatie NPCF was zeer blij met de stap. Voorzitter Hans Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland zei te verwachten dat meer verzekeraars CZ zullen volgen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels