nieuws

CBP: Medische gegevens niet zomaar in privaat EPD

Geen categorie

Medische gegevens mogen niet zonder meer gebruikt worden in een Elektronisch Patiëntendossier. Patiënten moeten toestemming geven aan een zorgondernemer die het EPD privaat wil voortzetten. Dat is het advies van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aan het Nederlands ICT Instituut in de Zorg (Nictiz). Nictiz is op dit moment eigenaar van de restanten van het […]

Medische gegevens mogen niet zonder meer gebruikt worden in een Elektronisch Patiëntendossier. Patiënten moeten toestemming geven aan een zorgondernemer die het EPD privaat wil voortzetten.

Dat is het advies van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) aan het Nederlands ICT Instituut in de Zorg (Nictiz). Nictiz is op dit moment eigenaar van de restanten van het publieke elektronisch patiëntendossier (EPD) dat dit voorjaar werd afgekeurd door de Eerste Kamer. Nictiz is in verregaande onderhandeling met de zorgsector om het EPD in private handen een doorstart te geven. Er is een doorstartplan op papier gezet.
In dat plan wordt gesproken over de oprichting van een nieuwe rechtspersoon, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorginformatie-uitwisseling (VZZ). Het Nictiz heeft het CBP gevraagd of die vereniging zonder meer de uitwisseling van die informatie tussen zorgaanbieders mag doen. Het CBP vindt dat op basis van de bestaande wettelijke bepalingen (Wet bescherming persoonsgegevens en Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst) voor het vastleggen van patiëntgegevens in het landelijk schakelpunt (LSP) en voor de landelijke uitwisseling daarvan via het LSP toestemming van de betrokken patiënt noodzakelijk is.

Zienswijze
Het CBP heeft in een zienswijze drie vragen beantwoord over een door Nictiz voorgelegd doorstartmodel voor de landelijke verwerking van medische gegevens via het LSP. Het doorstartmodel beschrijft de juridische aspecten van een scenario waarin zorgaanbieders via het LSP patiëntgegevens vastleggen en uitwisselen zonder dat hiervoor een specifieke wettelijke regeling bestaat.

Reageer op dit artikel