nieuws

Cloud computing nog geen populaire optie bij bedrijven

Geen categorie

Ruim tweederde van de Nederlandse bedrijven gaat in de periode 2011-2013 investeren in ICT, zo blijkt uit de Nationale ICT-Enquête 2011, een initiatief van AFAS ERP Software en Kluwer.

 In eerste instantie wordt vooral  geïnvesteerd in nieuwe software; investeringen in hardware staan tweede op de verlanglijst. Opvallend is dat het merendeel van de bedrijven kiest voor de aanschaf van software via het traditionele licentiemodel. De vraag naar diensten via de cloud blijft achter: slechts elf procent van de bedrijven zegt in de nabije toekomst te kiezen voor cloud computing. Eenderde van de respondenten geeft zelfs aan niet te weten wat cloud computing precies inhoudt.

Te duur
Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven investeert in nieuwe oplossingen om verouderde software te vervangen. Andere redenen om te investeren in nieuwe software zijn dat de bestaande oplossing te duur is, of niet tot de eerder verwachte kostenbesparingen leidt. Voor zeven procent is het aflopen van het huidige contract reden om over te stappen naar een andere leverancier.

Slechts een kwart van de respondenten geeft aan te gaan investeren in hardware. Als hardware in de nabije toekomst wel wordt aangeschaft, is dat vooral ten behoeve van kantoorautomatisering (55 procent) en data-opslag (21 procent).

Traditioneel
De manier waarop organisaties voornemens zijn software af te nemen is traditioneel te noemen. Meer dan de helft,  53 procent, kiest namelijk voor licenties bij een pakket. Het huren van software, waarbij gewerkt wordt met een vast bedrag per maand, is voor elf procent van de respondenten een optie. Veertien procent geeft aan bij voorkeur gebruik te maken van open source-software.

Bijna 45 procent twijfelt of hosting geschikt is voor hun organisatie, wat gezien alle publiciteit over het onderwerp een opvallende uitkomst is. In lijn met dit resultaat is het niet verrassend dat cloud computing nog geen populaire optie is.

Download HIER de Nationale ICT Enquete

Reageer op dit artikel