nieuws

Ernst & Young dwong cfo tot vertrek vanwege onethisch handelen

Geen categorie

Ernst & Young heeft topbestuurder Mike Hartkoorn eind vorig jaar tot vertrek gedwongen. De cfo zou onethisch hebben gehandeld door een dochterbedrijf van Ernst & Young te verkopen aan een bedrijf waarvan hij zelf in het diepste geheim de financier en aandeelhouder (50 procent) was, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Volgens het FD kwam de kwestie aan het licht tijdens een kort geding dat vorige week speelde bij de rechtbank Rotterdam. Het gaat hierbij om de verkoop van Doxis, een dochterbedrijf dat het digitaal beheer van documenten en archieven verzorgt. Ernst & Young wilde het in het najaar van 2009 verkopen. Nadat geen externe koper was gevonden, werd het bedrijf februari 2010 verkocht aan een bv van Max Beekhuis, een directeur van Doxis.

Tijdens het kort geding zei de advocaat van Ernst & Young dat het bestuur er in oktober 2010 achter was gekomen dat de eigen cfo, Mike Hartkoorn, vals spel had gespeeld. In de bestuurskamer heeft hij volgens advocaat Grapperhaus toegegeven dat hij als financier van Beekhuis was opgetreden. Volgens de advocaat heeft Ernst & Young meteen maatregelen genomen. Hartkoorn is te verstaan gegeven of zelf ontslag te nemen of een pijnlijke procedure af te wachten.

 

‘Hij koos voor het eerste,’ aldus Grapperhaus. Op een vraag van de rechter of Hartkoorn de aankoop van Doxis in privé had gefinancierd, zei Grapperhaus: ‘Hij heeft het zelf gefinancierd en geregeld met Beekhuis.’ Daarmee heeft Hartkoorn volgens de advocaat 'onethisch' gehandeld.

Reageer op dit artikel