nieuws

Externe accountant levert goedkopere lening op

Geen categorie

Bedrijven die hun jaarrekening laten controleren door externe accountants, kunnen bij banken tegen lagere tarieven leningen afsluiten. Dat is een van de conclusies in de scriptie Leningconvenanten, verplichting of signaalfunctie van Tim Eerhart (Nyenrode Business Universiteit). Het onderzoek werd beloond met de Master Thesis Award Accountancy 2011. De prijs werd afgelopen week voor de zesde keer uitgereikt door Ernst & Young.

‘De externe accountantscontrole geeft blijkbaar zoveel meer zekerheid dat banken minder risico’s hechten aan een lening en daarom een lager rentetarief rekenen,’ concludeert Erhart. Zijn scriptie verschaft inzicht in de functie van convenanten in leningovereenkomsten, enkele veelvoorkomende bepalingen in deze leningconvenanten en in de factoren die van invloed zijn op het aantal leningconvenanten en in welke mate het aantal leningconvenanten effect heeft op de rentevoet van langlopende leningen aan mkb-ondernemingen.

Tim Eerhart wint met zijn scriptie een geldprijs van € 3000. De tweede en derde prijs gingen naar Hosan Wong (Op aandelen gebaseerde prestatiebeloning en winstmanagement in de bancaire sector; een vergelijking tussen prestatiebeloningen voor cfo’s en die voor ceo’s) en Dominique Poot (Voorspelling vertrek bestuurders). Zij wonnen daarmee een geldbedrag van respectievelijk € 2000 en € 1000 euro.

Juryvoorzitter Auke de Bos: ‘Bij de beoordeling van de scripties hebben we o.a. gekeken naar wetenschappelijke en praktische relevantie. De praktische toepasbaarheid van de winnende scriptie is zeer groot, zowel voor het vakgebied accountancy als wel voor het mkb in Nederland.’

Reageer op dit artikel