nieuws

Fiscus let tijdens vakantie extra op zakelijke auto

Geen categorie

Als een lease-auto waarvoor geen bijtelling wordt opgegeven, ongeoorloofd in privé wordt gebruikt, riskeert de gebruiker een boete die kan oplopen tot wel 4.920 euro. De fiscus controleert in deze vakantieperiode extra op privégebruik van auto's die slechts voor zakelijk verkeer bedoeld zijn. Dit meldt Roger Ploum van het accountantskantoor en belastingadviesbureau Accon avm te Roermond.

Controles bij populaire bestemmingen
Controles vinden met name plaats bij grote attracties en populaire bestemmingen, zoals bijvoorbeeld de parkeerterreinen van dierentuinen of attractieparken. Andere risicovolle plekken zijn de drukbezochte routes naar vakantiebestemmingen zoals de Route du Soleil, maar er vinden ook onzichtbare controles plaats aan de grens, waarbij kentekengegevens worden gecontroleerd en direct worden doorgespeeld aan de fiscus. Controleren bij pretparken en aan de grens deed de fiscus al een tijd, maar controles op de autowegen zijn nieuw. De Belastingdienst controleert ook verkeersboetes en kilometerregistraties van APK- en garagebedrijven. Met name bestuurders van bestelwagens moeten oppassen, omdat zij eerder in het oog springen.

Vertrouwensrelatie met werkgever
Naast een boete riskeert de frauderende werknemer tevens de vertrouwensrelatie met zijn werkgever. Om problemen met de Belastingdienst te voorkomen moet men óf de lease-auto thuislaten wanneer hier geen bijtelling voor wordt betaald, óf het gebruik van de lease-auto op een legale manier regelen. Dat kan door de Verklaring geen privégebruik auto in te trekken Kijk hier voor meer informatie. Hier is informatie over de intrekking van de Verklaring geen privégebruik auto.

Reageer op dit artikel