nieuws

Hoogleraar: Zorgverzekeraars niet meer nodig

Geen categorie

De gezondheidszorg moet naar het voorbeeld van het onderwijs georganiseerd worden. 'Ik ga ervan uit dat de problemen in organisatie en financiering van de zorg zó groot zijn geworden dat ze niet meer binnen het bestaande systeem opgelost kunnen worden. Dat systeem heeft goed gewerkt, we hebben eruit gehaald wat erin zit, maar het is […]

De gezondheidszorg moet naar het voorbeeld van het onderwijs georganiseerd worden. 'Ik ga ervan uit dat de problemen in organisatie en financiering van de zorg zó groot zijn geworden dat ze niet meer binnen het bestaande systeem opgelost kunnen worden. Dat systeem heeft goed gewerkt, we hebben eruit gehaald wat erin zit, maar het is nu aan het einde van zijn levenscyclus.' Dat stelt prof. Mathieu Weggeman in een opiniestuk in het Financieele Dagblad.

In grote lijnen zou een nieuw systeem er als volgt kunnen uitzien: introductie van echte marktwerking tussen zorgverlener en patiënt, waarbij de patiënt aan de deur afrekent met de dokter, zegt hij. De rekening voor de door de zorgverlener verrichte diensten dient mede ondertekend te worden door de patiënt. Zijn voor de behandeling van de patiënt meer disciplines nodig, dan moet een accountmanager aangesteld worden want per maand mag per instelling slechts één rekening per patiënt ingediend worden. De door de patiënt mede ondertekende rekening wordt betaald door een nieuw op te richten Nationaal Administratiekantoor Gezondheidszorg, zoals ook alle reguliere scholen en docenten door de Staat betaald worden.
Een gevolg van deze werkwijze zal zijn dat goede dokters veel klanten krijgen en dus goed verdienen en dat niet zo goede zorgverleners minder klanten krijgen, hun inkomsten zien dalen en daardoor aangespoord worden om flink bij te gaan leren.

Zorgverzekeraars niet nodig
'Naar analogie van het onderwijs – daar doen we het ook zonder onderwijsinkoopkantoren – zijn zorgverzekeraars niet nodig. En alleen dat al levert een gigantische besparing op. Geschat wordt dat de totale loonsom van alle mensen die werken bij de zorgverzekeraars bijna de helft bedraagt van de totale loonsom van alle medische specialisten in Nederland. De eerste groep schuift vooral met A4'tjes, de tweede groep bestiert het primaire proces en probeert mensen beter te maken. In bedrijfstermen hebben we hier te maken met een immense overhead die de integrale kostprijs van zorgdiensten enorm verhoogt. Rigoureus snijden in die overhead is dus logisch en verstandig', aldus Weggeman in het FD.

Reageer op dit artikel