nieuws

Jan Kamminga: ‘Maak snel werk van technologie in zorg’

Geen categorie

De overheid en de verschillende partijen in de zorg moeten de handen ineenslaan en technologie in de zorg snel op veel grotere schaal inzetten dan nu gebeurt. Anders zijn er binnen tien jaar honderdduizenden handen aan het bed tekort. Dat staat in het magazine 1001 Zorgoplossingen dat voorzitter Jan Kamminga van de Vereniging FME-CWM, de industriële […]

De overheid en de verschillende partijen in de zorg moeten de handen ineenslaan en technologie in de zorg snel op veel grotere schaal inzetten dan nu gebeurt. Anders zijn er binnen tien jaar honderdduizenden handen aan het bed tekort.

Dat staat in het magazine 1001 Zorgoplossingen dat voorzitter Jan Kamminga van de Vereniging FME-CWM, de industriële werkgevers- en ondernemersorganisatie in Nederland, maandag 29 augustus 2011 overhandigde aan minister Edith Schippers van VWS.

Technologische oplossingen
In het boekje wordt een aantal voorbeelden van technologische oplossingen voor de zorg gepresenteerd, zoals bewakingssystemen en drukmatten die informatie geven over de beweging van patiënten. Zo kan de zorgverlener opgeroepen worden als het nodig is, bijvoorbeeld als de patiënt lange tijd niet beweegt of gevallen is. Ook noemen ze als voorbeeld een apparaatje waarmee trombosepatiënten zelf hun bloedstolling kunnen controleren. Daardoor zijn minder trombosecentra en -medewerkers nodig.

Opbrengsten zorg
FME en een aantal brancheorganisaties zijn van mening dat er nu nog te veel gekeken wordt naar de kosten van de zorg en niet naar de opbrengsten die dit soort technische snufjes in de gezondheidszorg kan opleveren. Voor eventuele technische mankementen en de risico's van dien voor de kwetsbare patiënten die ervan afhankelijk zijn, lijken ze niet bang te zijn. 'Deze toepassingen worden allemaal heel goed getest. We hebben er vertrouwen in dat ze ook echt goed werken. Personeel dat ermee om moet gaan, wordt heel goed getraind',  aldus FME-voorzitter Kamminga.

Vergoeding bekijken
Minister Edith Schippers van VWS reageerde positief op de oplossingen die staan in het magazine en noemde zichzelf groot voorstander van innovatie in de medische sector. Wel benadrukte ze dat het van belang is om ervoor te zorgen dat de nieuwe technologieën niet bovenop het bestaande komen, maar in de plaats ervan. 'Anders blijft innovatie een kostenpost. Dat is niet de bedoeling', aldus Schippers maandag. 'Als mensen thuis een apparaat gebruiken waardoor ze niet meer naar het ziekenhuis moeten, moeten de zorgverzekeraars de vergoeding voor het ziekenhuis herbekijken', noemde ze als voorbeeld.

Reageer op dit artikel