nieuws

Kabinet verhoogt garantiebudget voor mkb

Geen categorie

Het kabinet verhoogt het budget om garant te kunnen staan voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) dat moeite heeft om bij banken krediet te krijgen. Dat zegt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) in een interview met Nu.nl.

Het budget gaat van 765 miljoen euro naar 1 miljard. Daarnaast wordt de tijdelijke garantieregeling voor grote bedrijven met een jaar verlengd. Bij dit budget gaat het om 600 miljoen.

,,Kredieten voor goede ondernemersplannen zijn de smeerolie voor de motor van onze economie'', aldus Verhagen. ,,De overheid kan koudwatervrees bij banken wegnemen door garant te staan voor een deel van de lening. Dat geeft het zetje om de lening toch te verlenen.''

Eerder liet Verhagen al weten dat door het grotere beroep dat op de garantieregeling werd gedaan, het potje bijna leeg was. Hij kondigde in juni daarom aan zich te wenden tot het Europees Investeringsfonds voor extra financiële middelen.

Hard nodig
MKB-Nederland laat in een reactie weten blij te zijn met het extra budget. 'Dit is hard nodig', zegt MKB-Nederland. 'Het budget voor dit jaar is ontoereikend om aan de vraag naar financiering te voldoen. Ook zijn banken nog huiverig om zonder garantie financiering te verlenen. Naast het verhogen van het budget van de BMKB besluit het kabinet om de GO-regeling voor leningen aan middelgrote en grote bedrijven met een jaar te verlengen'.

Banken kijken sinds de crisis in 2009 sterk naar risico’s van de onderneming. aldus de ondernemersorganisatie. 'In plaats daarvan moeten banken meer naar (getoond) ondernemerschap kijken. Want het zijn ook de kleine, jonge en innovatieve bedrijven die de economie van Nederland weer op gang kunnen helpen'.

Reageer op dit artikel