nieuws

KORT (BEDRIJFS)NIEUWS

Geen categorie

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer onder meer:– Fixatievrije zorginstellingen krijgen waarborgzegel– Agis en Mediq introduceren Ramadancheck– Unieke digitale kwaliteitsmeter voor de zorg– Cliëntgericht ondernemen in de ggz. Fixatievrije zorginstellingen krijgen waarborgzegelVerpleeg- en verzorgingshuizen die hun cliënten niet meer vastbinden […]

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer onder meer:
– Fixatievrije zorginstellingen krijgen waarborgzegel
– Agis en Mediq introduceren Ramadancheck
– Unieke digitale kwaliteitsmeter voor de zorg
– Cliëntgericht ondernemen in de ggz.

Fixatievrije zorginstellingen krijgen waarborgzegel
Verpleeg- en verzorgingshuizen die hun cliënten niet meer vastbinden ('fixeren') en andere vrijheidsbeperkende maatregelen fors verminderen, kunnen hiervoor een waarborgzegel krijgen. Houders van het zegel worden geregistreerd op de openbare registratielijst van Fixatievrije zorginstellingen en ontvangen het beeldmerk van het waarborgzegel voor hun eigen website, drukwerk en voordeur. Het 'Waarborgzegel fixatievrije zorginstelling' is een initiatief van de Innovatiekring Dementie (IDé). De kern van het waarborgzegel is dat de betreffende instelling haar cliënten niet vastbindt en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid biedt. Met een driesterrensysteem kunnen zorginstellingen aangeven hoe ver zij hiermee zijn.
Het waarborgzegel werd financieel mogelijk gemaakt door Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Agis en Mediq introduceren Ramadancheck
Agis en Mediq lanceren de Ramadancheck, om het geneesmiddelengebruik van moslims tijdens de Ramadan te verbeteren. Het vasten van moslims tijdens de Ramadan heeft vaak ook invloed op hun geneesmiddelengebruik. De doelstelling van deze check is het verminderen van gezondheidsrisico's die gepaard kunnen gaan met het op onjuiste wijze hiermee omgaan.

Unieke digitale kwaliteitsmeter voor de zorg
Samen met Bureau Harrewijn en Partners heeft Sensire een digitale kwaliteitsmeter ontwikkeld voor de wijkzorg (thuiszorg) en wonen met zorg (verzorgings- en verpleeghuizen en kleinschalig wonen). Met de kwaliteitsmeter heeft Sensire voortdurend op alle niveaus in de organisatie zicht op de kwaliteit van zorg.

MedDossier app biedt Nederlanders een eigen EPD
Vier belangrijke zorgorganisaties in Friesland lanceren de applicatie MedDossier – in geval van nood. Hiermee hebben bezitters van de iPhone en smartphones met het Android en Windows Mobile 7 besturingssysteem altijd een gratis en veilig persoonlijk medisch dossier in hun broek-, jaszak of handtas. Daarnaast geeft de app bij een ongeluk bijvoorbeeld aan of iemand donor is, of er allergieën zijn, en wie in geval van nood gebeld moet worden.
GGZ Friesland benaderde als initiatiefnemer het Medisch Centrum Leeuwarden, Nij Smellinghe en Kijlstra ambulancegroep Frysl(aa)n om deze applicatie voor de iPhone, en de besturingssystemen Android en Windows Mobile 7 te ontwikkelen. Meer informatie: GGZ Friesland.

Inzet mobiele operatiekamer oplossing voor Medinova Kliniek Klein Rose
Medinova Kliniek Klein Rosendael te Rozendaal (GLD) is de eerste zorgaanbieder in Nederland die een mobiele operatiekamer van Vanguard Healthcare Solutions inzet om haar hoge standaard van patiëntenzorg tijdens haar verbouwing te garanderen. De unit wordt in juli en augustus 2011 tijdens de renovatie van de huidige operatiekamers ingezet. 'Het was een logische afweging: we zouden gedurende de renovatie geen operatieve ingrepen meer kunnen aanbieden aan onze patiënten. Dankzij de samenwerking met Vanguard kunnen we onze patiënten een ononderbroken service bieden en lopen de huidige behandelplannen geen onnodige vertraging op. Daarbij voorkomen we ook lange wachtlijsten', aldus kliniekmanager Mirjam Wennink. Meer informatie: http://www.medinova.com/.

OOGambassadeurs Vervat en Van Zon werven fondsen voor KinderOOGcentrum
Hans Vervat (
voormalig wethouder  Economie van de gemeente Rotterdam en ondernemer) en Vincent van Zon  (o.a. lid raad van bestuur Marlies Dekkers Groep) zijn deze week tot  OOGambassadeurs van het KinderOOGcentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam  benoemd. Het KinderOOGcentrum is verheugd met de komst van deze twee OOGambassadeurs, die op hun eigen wijze de Rotterdamse  bevolking en daarbuiten gaan benaderen voor een financiële bijdrage. Zij  zullen daarvoor contacten leggen met mensen die Het Oogziekenhuis een warm hart toedragen en een van de eerste activiteiten zal te maken hebben met de Bavaria CityRace.

Heliomare bouwt webspreekuur met Microsoft Office 365
Heliomare, een organisatie die mensen ondersteuning biedt bij handicap, ziekte of na een ongeluk, heeft gekozen voor Microsoft Office 365 voor de bouw van een webspreekuur. Voor de  bouw op basis van het Office 365-onderdeel SharePoint Online werkt Heliomare samen met IT-partner Macaw. Naast een betere communicatie met de cliënten verwacht Heliomare ook aanzienlijke kostenbesparingen door 'naar de cloud' te gaan.

Cliëntgericht ondernemen in de ggz
Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel zijn gezondheidszorginstellingen integraal verantwoordelijk voor hun vastgoed en komt de houdbaarheid van instellingsterreinen onder toenemende financiële druk te staan. Hoe daarmee om te gaan staat in de publicatie 'Cliëntgericht Ondernemen in de Geestelijke Gezondheidszorg, waarde creëren door herontwikkelen van de hoofdlocatie', een initiatief van Vitaal ZorgVast, TNO en Twyntra Gudde. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Paul van Rooij, directeur GGZ Nederland. Te downloaden als PDF-document op de websites van TNO (http://www.tno.nl/), Vitaal ZorgVast (http://www.vitaalzorgvast.nl/) en Twynstra Gudde (http://www.twynstragudde.nl/).

Reageer op dit artikel