nieuws

Leendert Meeshuis verpleeghuis zet ‘hechtingsfiguur’ in

Geen categorie

In het Leendert Meeshuis op het Berg & Bosch terrein in De Bilthoven wordt verbouwd. De keukens worden 'binnenstebuiten' gedraaid en hiermee kan aansluiting gevonden worden bij de moderne visie op de zorg voor mensen met dementie van sociaalgeriater Anneke van der Plaats, een landelijke autoriteit op het gebied van dementiezorg.Werkplezier en aandachtOok komen in het […]

In het Leendert Meeshuis op het Berg & Bosch terrein in De Bilthoven wordt verbouwd. De keukens worden 'binnenstebuiten' gedraaid en hiermee kan aansluiting gevonden worden bij de moderne visie op de zorg voor mensen met dementie van sociaalgeriater Anneke van der Plaats, een landelijke autoriteit op het gebied van dementiezorg.

Werkplezier en aandacht
Ook komen in het Leendert Meeshuis twee extra woonkamers: hiermee is definitief de keuze gemaakt voor het wonen en het zorg verlenen in kleinere teams. Dit komt het werkplezier en de persoonlijke aandacht voor bewoners ten goede. Bianca Braakhuis, personeelsadviseur, bevestigt dat het Leendert Meeshuis aansluit bij ontwikkelingen in de verpleeghuissector en meldt dat de organisatie als werkgever hiermee nog aantrekkelijker wordt. 'De unieke aspecten van de antroposofische zorg worden gecombineerd met de voordelen van kleinschalige zorg.' De woonkamer en de keuken is een onderdeel van het  'thuis' van de bewoner; bezoekende familie en vrienden kunnen er ook gebruik van maken. Dat past binnen onze visie om familie waar mogelijk te betrekken bij de zorg, wat een plezierige woonomgeving creëert. Dus bijvoorbeeld zelf een kopje koffie zetten of een keer een taartje bakken hoort tot de gewone mogelijkheden.

Vrijwilligers
In kleinere groepen kunnen de medewerkers van de zorg, huiskamer en keuken gezamenlijk de zorg rondom één bewoner en een kleinere bewonersgroep uitvoeren. De sfeer, begeleiding en 'hechtingsfiguur' voor bewoners in de woonkamer is daarbij belangrijk. Ook vrijwilligers krijgen hierdoor meer ruimte voor de extra's met bewoners in de woonkamers.

Teamverpleging
De verandering waarin een groep bewoners door een team van medewerkers wordt begeleid (in jargon, met teamverpleging in plaats van met taakverpleging) is een belangrijke ontwikkeling die in Nederlandse verpleeghuizen is ingezet, en dit naar tevredenheid van bewoners, familie, medewerkers en vrijwilligers. Antroz ziet deze veranderingen als een kwaliteitsverbetering van het woon- en het zorgklimaat op de afdelingen en tegelijkertijd is dit een opmaat als voorbereiding van vervangende nieuwbouw in de wijk De Leijen Zuid in De Bilt, aldus Nicole de Koning, locatiemanager. De vervangende nieuwbouw in De Leijen Zuid wordt samen met de Woonstichting SSW voorbereid.

Teammanagers
Lianne van Dorp, Joos van der Zee
en Anneke Zuidema zijn de drie teammanagers die leiding geven aan de woonzorgafdelingen in het Leendert Meeshuis. Zij bevestigen: 'Kleinere bewonersgroepen dragen bij aan een plezierige leefomgeving. Ook een zichtbaar aanwezige hechtingsfiguur (naar de visie van Anneke van der Plaats) voor dementerende ouderen en een zichtbaar aanwezige (zorg)medewerker in de huiskamer zijn onderdeel van onze zorgvisie. Zij zijn de verlengde arm van mensen met een ernstige chronische ziekte of ernstige fysieke beperking'.

Reageer op dit artikel