nieuws

Monitor onderbezetting zorg tijdens zomer geopend

Geen categorie

Sinds donderdag 21 juli 2011 staat de jaarlijkse NU'91 online monitor onderbezetting zorg tijdens de zomerperiode weer open op www.nu91.nl voor verpleegkundigen en verzorgenden.'In vorige jaren werden de problemen snel en duidelijk zichtbaar. Patiënten, cliënten en gezondheidszorgers, zij zijn de dupe van een gekortwiekte personeelbezetting tijdens de vakantieperiode', aldus de vakorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Onervaren […]

Sinds donderdag 21 juli 2011 staat de jaarlijkse NU'91 online monitor onderbezetting zorg tijdens de zomerperiode weer open op www.nu91.nl voor verpleegkundigen en verzorgenden.

'In vorige jaren werden de problemen snel en duidelijk zichtbaar. Patiënten, cliënten en gezondheidszorgers, zij zijn de dupe van een gekortwiekte personeelbezetting tijdens de vakantieperiode', aldus de vakorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Onervaren krachten
De vakantie is in volle gang, traditiegetrouw een periode van tekorten aan personeel. Vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen kan dat behoorlijk oplopen. De meldingen in afgelopen jaren leverden een concreet beeld van de soms schrijnende situaties waarin de zorg en haar medewerkers, patiënten en cliënten verzeild raken tijdens de zomerperiode. De rode lijn in de meldingen was dat er met nog minder personeel dezelfde zorg verleend moet worden. In het geval vakantiegangers al vervangen werden, was dat vaak door te laag geschoolden of te onervaren krachten. De druk op de vaste medewerkers nam daardoor alleen maar toe.
Door het gebrek aan personeel in de zomervakantie worden in plaats van gediplomeerde verplegers studenten hbo-V in hun eentje op een groep demente bejaarden gezet. Soms moeten ze medicijnen uitdelen – iets waartoe ze nog niet bevoegd zijn. 'Er kan zomaar iets misgaan', zegt Karin Weert van NU'91 in de Volkskrant. 'Daar kunnen die studenten niets aan doen.'

Meldpunt onderbezetting
Na de eindrapportages heeft NU'91 gesproken met werkgeversorganisaties en de politiek. 'Met z'n allen waren we het eens dat de onderbezetting van personeel in de zomerperiode voorkomen moet worden. Concrete afspraken konden echter niet gemaakt worden.' NU'91 vraagt daarom aan verpleegkundigen en verzorgenden ook in 2011 te melden hoe de bezetting op de afdeling of in de instelling dit jaar is geregeld tijdens de zomerperiode. Is de bezetting dit jaar goed, of moet er nog steeds met minder of onervaren personeel dezelfde zorg verleend worden?

Reageer op dit artikel