nieuws

Nederlandse zorghotels maken indruk in Sydney

Geen categorie

In Sydney maakte de grote variatie aan Nederlandse zorghotels indruk tijdens de HammondCare conferentie 'Rehabilitating aged care'. Monique Wijnties van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg toonde het Australische publiek een variatie van kleine afdelingen voor tijdelijke zorg, grotere afdelingen van een woonzorgcentrum met een focus op revalidatie tot zelfs een groot zorghotel als onderdeel van de […]

In Sydney maakte de grote variatie aan Nederlandse zorghotels indruk tijdens de HammondCare conferentie 'Rehabilitating aged care'. Monique Wijnties van het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg toonde het Australische publiek een variatie van kleine afdelingen voor tijdelijke zorg, grotere afdelingen van een woonzorgcentrum met een focus op revalidatie tot zelfs een groot zorghotel als onderdeel van de zorgboulevard van een ziekenhuis.

Langer thuis dankzij goede tijdelijke zorg
Langer zelfstandig blijven wonen vraagt niet alleen om meer levensloopgeschikte woningen en wijken, maar vraagt daarnaast óók om voorzieningen voor tijdelijk verblijf met zorg voor: logeren, respijtzorg, overbruggingszorg, revalidatie en herstel na opname in een ziekenhuis. Daarnaast zijn er ook zorghotels voor vakantie met zorg.

Australië is niet de omgekeerde wereld
Australië kent vergelijkbare uitdagingen in de ouderenzorg als Nederland. Dat is al te zien aan de Australische bevolkingspiramide. Deze toont een vergelijkbare vergrijzing als in Nederland. Al is in Australië nauwelijks sprake van ontgroening.
Net als in Nederland willen mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Als thuis wonen met zorg tijdelijk niet mogelijk is, kent Australië nog weinig voorzieningen als zorghotels die tijdelijke zorg en daarmee terugkeer naar huis mogelijk maken.

Grote variatie Nederlandse zorghotels
Tijdens de conferentie presenteerde het Kenniscentrum Wonen-Zorg een variatie aan Nederlandse zorghotels. Zo kent Nederland:
– zorghotels die zich richten op respijtzorg en herstel. Veelal zijn deze opgenomen in een groter zorgcentrum;
– zorghotels voor revalidatie geïntegreerd in zorgcentra, bijvoorbeeld De Lunette, Sutfene;
– stand alone zorghotel voor herstel en revalidatie, bijvoorbeeld ZZG Herstelhotel;
– zorghotels bij ziekenhuizen, bijvoorbeeld Aafje ZorgHotels.

Meer informatie: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Reageer op dit artikel