nieuws

NSGK staat borg voor zorgkredieten Triodos Bank

Geen categorie

Zorgondernemers die zich willen inzetten voor gehandicapte kinderen en maar moeilijk aan krediet kunnen komen, kunnen bij de Triodos Bank aankloppen. De bank heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om kleine en vernieuwende initiatieven te ondersteunen. De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) staat borg voor de kredieten. Volgens de bank is […]

Zorgondernemers die zich willen inzetten voor gehandicapte kinderen en maar moeilijk aan krediet kunnen komen, kunnen bij de Triodos Bank aankloppen. De bank heeft een speciaal fonds in het leven geroepen om kleine en vernieuwende initiatieven te ondersteunen.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) staat borg voor de kredieten. Volgens de bank is het voor het eerst dat in de zorg met zo'n borgstellingsfonds wordt gewerkt. In Amsterdam wordt woensdag 31 augustus 2011 de eerste zorginstelling geopend die mede door dit nieuwe fonds aan geld is gekomen. Het gaat om autismecentrum Raeger in de wijk IJburg.

Muur
Initiatiefneemster Saskia Buma liep tegen een financieringsmuur aan toen het autismecentrum wilde opzetten: banken durven het geld dat nodig is om een centrum op te zetten – ongeveer 100.000 euro – nauwelijks uit te lenen.

Borg
Dat probleem werd opgelost door het zogenoemde borgstellingsfonds, een samenwerking van stichting NSGK en Triodos Bank. In deze constructie staan de goede doelen garant voor het bedrag dat de bank uitleent. In dit geval staat NSGK, een stichting voor gehandicapte kinderen, garant voor 500.000 euro. Door die garantiestelling kan Triodos 2 miljoen euro uitlenen aan verschillende projecten, zoals het autismecentrum van Buma.

Maatschappelijk effect
Een klein initiatief, maar Triodos hoopt op een maatschappelijk effect. 'We willen andere banken op het idee te brengen om op deze manier kredieten te verstrekken aan ondernemers in de zorg', aldus directeur private banking Albert van Zadelhoff.
Zonder de borgstelling is het volgens Triodos vaak niet haalbaar om kredieten tegen reguliere voorwaarden aan soortgelijke instellingen te verlenen. 'Wij investeren het geld van onze spaarders in deze projecten. We moeten wel de zekerheid hebben om eventuele schokken aan te kunnen', zei Van Zadelhoff.

Reageer op dit artikel