nieuws

Onbevoegde psychiater gaf tientallen tbs-adviezen

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie wil ongeveer dertig tbs-zaken opnieuw voor de rechter brengen nu blijkt dat een onbevoegde psychiater in die zaken advies heeft uitgebracht. Betrokken advocaten vrezen dat dit helemaal niet mogelijk is, schrijft Trouw op 4 augustus 2011.De psychiater heeft zijn registratie in een databank met zorgverleners, het BIG-register, in juni 2008 niet hernieuwd. […]

Het Openbaar Ministerie wil ongeveer dertig tbs-zaken opnieuw voor de rechter brengen nu blijkt dat een onbevoegde psychiater in die zaken advies heeft uitgebracht. Betrokken advocaten vrezen dat dit helemaal niet mogelijk is, schrijft Trouw op 4 augustus 2011.

De psychiater heeft zijn registratie in een databank met zorgverleners, het BIG-register, in juni 2008 niet hernieuwd. Toch bleef hij volgens de krant bij de Nijmeegse Pompestichting werken, waar veel tbs'ers zijn opgenomen. De psychiater was daar ook plaatsvervangend hoofd van de inrichting.
Hij adviseerde in zo'n dertig zaken over de verlenging van opgelegde tbs-maatregelen.
Advocaat Niels van der Laan betwijfelt in de krant of de zaken wel opnieuw voor de rechter kunnen worden gebracht. 'De wet bepaalt dat er tussen twee verlengingen in niet door de rechter kan worden getoetst.'

Nu werkzaam bij GGzE
De psychiater werkt inmiddels niet meer bij de Pompestichting. Volgens het BIG-register werkt hij nu bij GGZ Eindhoven werken. GGzE meldt dat de betrokken psychiater in 2008 zijn BIG-registratie als psychiater niet had verlengd en was om die reden niet meer bevoegd om als psychiater werkzaam te zijn. Hij is nog wel bevoegd om werkzaamheden te verrichten als arts en psychotherapeut. In die hoedanigheid is hij dan ook werkzaam bij GGzE. Er loopt in overleg met de MSRC (Medische Specialisten Registratie Commissie) een traject om zijn registratie terug te krijgen. Betrokkene moet een jaar bijscholing volgen. Daarvoor is hij bij GGzE in opleiding. Alle werkzaamheden die hij in die hoedanigheid verricht gebeuren onder supervisie van een bevoegd psychiater. Dit is gelijk aan de wijze waarop alle psychiaters in opleiding hun werkzaamheden verrichten. Betrokkene is niet werkzaam op de TBS afdeling van De Woenselse Poort.

Reageer op dit artikel