nieuws

Openstaande schulden aan bedrijven stijgen flink

Geen categorie

Nederlandse consumenten hebben veel hogere schulden bij bedrijven dan vorig jaar. De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) meldt dat de gemiddelde schuld bij een incassobureau op dit moment 1659 euro bedraagt. Vorig jaar stond het gemiddelde nog op 1336 euro.

In het tweede kwartaal is de totale schuld toegenomen tot 6,1 miljard euro. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voorzitter Jet Creemers van de NVI zegt dat ze "zich rot geschrokken is" van de hogere schulden. Wel zijn er minder wanbetalers. Waren er vorig jaar 3,4 miljoen dossiers bij de incassobureaus, nu zijn dat er 3 miljoen.

De NVI zegt dat de deurwaarder steeds minder vaak wordt ingeschakeld om een schuld te innen. Door professionalisering van de incassobureaus worden mensen beter bereikt, onder meer via modernere communicatiemethoden als mail en sms.

Daarnaast werken de incassobureaus met op maat gesneden betalingstrajecten. Er belanden daardoor minder zaken voor de rechter en er wordt meer terugbetaald. "De consument bespaart zo honderden euro's en voorkomt veel leed", zegt Creemers.

(Bron: ANP)

Reageer op dit artikel