nieuws

Order picken of pikken?

Geen categorie

Uit een distributiecentrum verdwijnen onder werktijd meerdere dozen met laptops. Als bij het terugkijken van de opgeslagen camerabeelden blijkt dat er opnamen ontbreken, wordt er alarm geslagen en besluit de directie een onderzoek in te stellen.In een distributiecentrum hangen bewakingscamera's in de diverse procesruimten met als doel de bewaking en de beveiliging van het personeel […]

Uit een distributiecentrum verdwijnen onder werktijd meerdere dozen met laptops. Als bij het terugkijken van de opgeslagen camerabeelden blijkt dat er opnamen ontbreken, wordt er alarm geslagen en besluit de directie een onderzoek in te stellen.

In een distributiecentrum hangen bewakingscamera's in de diverse procesruimten met als doel de bewaking en de beveiliging van het personeel en de in het complex opgeslagen goederen. Het merendeel van de camera's is zichtbaar opgesteld, enkele zijn niet met het blote oog waar te nemen. Periodiek worden de 24-uurs camerabeelden door een daartoe aangesteld lid van het management uitgelezen en beoordeeld op onder meer de juiste procesgang van de distributiewerkzaamheden en eventueel opvallend werkgedrag c.q. laakbaar handelen door personeel. Deze manager beheert tevens de sleutel van de ruimte waar de videorecorder is opgesteld.

Camerabeelden ontbreken
Op een bepaald moment blijken er aanzienlijke partijen laptops uit het magazijn te zijn verdwenen. Bestudering van de camerabeelden wijst uit dat over een langere periode meerdere opnamen ontbreken. Daarop wordt alarm geslagen. De directie besluit tot het laten uitvoeren van een onderzoek. Uit administratief onderzoek en onderzoek van de reeds eerder gemaakte, incomplete opnamen blijkt dat er steeds beelden aan het einde van een dagdienst en gedurende ongeveer één uur ontbreken.
De twee overlappende dag-/ploegendiensten bij dit distributiecentrum lopen van 08.00 uur tot 16.00 uur en van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het personeel bestaat uit kantoorpersoneel met een vaste werkplek en ambulant personeel – zogenoemde orderpickers – dat zich met speciale wagentjes door de gangpaden van het distributiecentrum beweegt. De gangpaden volgen diverse zones met aan het einde van elke gang een transportband, die voor de uitvoer zorgt naar een naastgelegen parkeerterrein.
Uit een overleg met de beheerder van de videorecorder blijkt dat de sleutel van de betreffende kantoorruimte enige tijd daarvoor twee dagen zoek is geweest. De sleutel is na die twee dagen op de keukentafel in de kantine teruggevonden. Geen van de toen ondervraagde personeelsleden zei bekend te zijn met de herkomst van de sleutel.

Heimelijke observatie
Voor het vervolgonderzoek wordt een aantal camera's onzichtbaar in diverse werkruimten geplaatst, waarbij de volgorde van de werkzaamheden en het gedrag door de verschillende personeelsleden wordt vastgelegd. Het personeel wordt niet van deze heimelijke observatieactie in kennis gesteld.
Uit deze nieuwe opnamen blijkt dat telkens dezelfde orderpicker, een jongeman van 24 jaar oud en al enkele jaren werkzaam bij dit bedrijf, elke middag omstreeks 17.00 uur met een sleutel de kantoorruimte waarin de recorder staat binnengaat. Hij bedient die recorder dan korte tijd. Daarna verlaat hij de kantoorruimte en begeeft hij zich weer onder zijn collega's.
In het daaropvolgende uur worden door hem in de werkpaden verscheidene kartonnen dozen, waarin meerdere laptops, afzonderlijk in de box op de werkkar geplaatst en direct naar buiten naar het parkeerterrein gebracht. Aldaar blijkt dat de man de dozen in de kofferbak van zijn auto plaatst.

Oneervol ontslag
De verdachte werknemer wordt daarop door de onderzoeker voor een confronterend gesprek uitgenodigd. In eerste instantie ontkent hij hardnekkig iets met de diefstallen te maken te hebben. Pas nadat hij in kennis is gesteld van het bestaan van de nieuwe beeldopnamen met daarop het overtuigende bewijs dat hij de dader is, legt hij een volledige, bekennende verklaring af. Tevens verklaart hij dat hij ongeveer twee maanden daarvoor de sleutel van de kantoorruimte uit de werkjas van het lid van het management heeft weggenomen. Hij heeft deze sleutel gedupliceerd en vervolgens weer teruggelegd in de kantine.
De directie stelt de werknemer voor de keuze om of direct oneervol ontslag te aanvaarden, of om een politieaangifte tegemoet te zien. De man verkiest de eerste optie en verlaat het bedrijf met de staart tussen de benen.

Anja Couzijn is particulier onderzoeker (registeronderzoeker Couzijn Consultancy). Dit item (Recherche) is eerder verschenen in Security Management nummer 5, mei 2011

Reageer op dit artikel