nieuws

Praten over werk geeft lunches geen zakelijk karakter

Geen categorie

Een zakenlunch heeft geen meer dan bijkomstig zakelijk karakter, ook al zou door de werknemers in éénderde van de tijd over het werk worden gesproken. Dat oordeelt Rechtbank Haarlem.

Diverse bedrijven zijn onderdeel van een concern, bestaande uit onder meer vijf makelaardijen, een hypotheekshop en een assurantiekantoor. Voor de jaren 2002 tot en met 2005 is in geschil of zij de eerste 80 (per werknemer) verstrekte lunches terecht niet tot het loon hebben gerekend.

Rechtbank Haarlem oordeelt dat de lunches geen 'meer dan bijkomstig zakelijk karakter' hebben. De bedrijven stellen vergeefs dat hun werknemers vaak buiten het kantoor zijn en dat daarom de lunch het moment is om zakelijke gegevens met elkaar te wisselen.

Van de lunches, die gemiddeld zo’n 30 minuten duren, zou minimaal 10 minuten over zaken worden gesproken die het werk betreffen. Er zijn namelijk geen aanvullende omstandigheden gesteld die de conclusie wettigen dat sprake was van vergaderlunches. De beroepen zijn alleen ongegrond, aangezien partijen tot overeenstemming zijn gekomen dat de vergrijpboetes moeten vervallen en dat de heffingsrente in één geval te hoog was berekend.

Belastingvrije maaltijden
Een incidentele maaltijdvergoeding of -verstrekking waarvan het zakelijk belang meer dan bijkomstig is, leidt niet tot belastbaar loon. Bijvoorbeeld: de verstrekking of vergoeding van een maaltijd in het kader van de wekelijkse koopavond, bij al dan niet verwacht overwerk, tijdens dienstreizen van ambulante werknemers (bijvoorbeeld vertegenwoordigers), zakelijke besprekingen buiten de vaste werkplek, werkzaamheden op niet permanente locaties (zoals bij het werk van bouwvakkers), werkzaamheden aan boord van vliegtuigen, schepen boorplatforms of kermiswagens.

Maaltijden waarbij het zakelijk karakter van bijkomstig belang is kan de werkgever niet belastingvrij vergoeden of verstrekken. De te belasten waarde hiervan bedraagt de waarde in het economische verkeer.

 

Meer fiscale nieuwsberichten: kluwerfiscaalplus.nl

Reageer op dit artikel