nieuws

Psyche Mediaprijs 2011

Geen categorie

Wint u dit jaar de Psyche Mediaprijs? We nodigen u van harte uit om in te zenden.

In Nederland krijgt maar liefst 1 op de 5 mensen te maken met psychische problemen. Veel van deze mensen hebben niet alleen last van hun psychische probleem, maar ook van het etiket dat ze opgeplakt krijgen. Anderen zien hen als gevaarlijk, onbetrouwbaar, vies en onvoorspelbaar.

Wat zijn de gevolgen?
Dit etiket kan ernstige gevolgen hebben: discriminatie, sociale en maatschappelijke afwijzing (denk aan het vinden van een baan). Ook kan het zorgen voor andere psychische problemen zoals stress en depressie. Schaamte speelt een grote rol en de stap naar hulp zoeken wordt groter en groter. De rol van het Fonds Psychische Gezondheid is om psychische problemen bespreekbaar te maken en mensen aan het denken te zetten. Daarom hebben wij ons afgevraagd welke partijen in de samenleving invloed hebben op het bespreekbaar maken van psychische problemen. Onderzoek liet zien dat de media een grote bijdrage kunnen leveren in positieve beeldvorming. Psyche en media… Met juist die combinatie moeten we iets doen, dachten we. En zo ontstond twee jaar geleden de Psyche Mediaprijs.

Wat is de Psyche Mediaprijs?
De Psyche Mediaprijs is een prijs die een journalist of programmamaker kan winnen. Daarvoor moet u op een positieve en zorgvuldige manier vertellen over psychische problemen. Hierdoor stimuleert u openheid over psychische problemen. U zet mensen aan het denken en u zorgt dat erover gesproken wordt. U laat zien dat psychische problemen zo gek nog niet zijn. Uw inzending zorgt ervoor dat mensen met psychische aandoeningen minder last hebben van vooroordelen en argwaan. Dus: meer openheid en minder schaamte.

Wat zijn de criteria?
In aanmerking komen Nederlandstalige artikelen voor kranten, tijdschriften en internet en programma's, reportages en documentaires voor radio en televisie. Deze moeten tussen 1 augustus 2010 en 1 september 2011 gepubliceerd of uitgezonden zijn. De prijs is een geldbedrag van 5000 euro. De jury neemt in haar beoordeling mee of uw inzending vernieuwend, prikkelend en taboedoorbrekend is. De jury bestaat uit:
• Paul Schnabel (voorzitter), directeur Sociaal en Cultureel Planbureau
• Bram Bakker, psychiater/publicist
• Gijs Francken, Stichting GGZ+, voormalig voorzitter vereniging Anoiksis
• Michaja Langelaan, hoofdredacteur Psy.

Hoe meldt u zich aan?
U kunt zich aanmelden door uw inzending in vijfvoud aan ons op te sturen: Fonds Psychische Gezondheid Iris Nijkamp, Communicatie & Voorlichting Stationsplein 125 3818 LE Amersfoort t: 033 421 84 10 Uw inzending moet uiterlijk 15 september 2011 bij ons binnen zijn. Rond half oktober nomineert de jury drie inzendingen. De Psyche Mediaprijs wordt uitgereikt op 17 november 2011 in Beeld en Geluid, Hilversum.

Wanneer: 17 november 2011. Sluitingsdatum: Inzendingen moeten uiterlijk 15 september 2011 bij ons binnen zijn.
Waar: Beeld en Geluid, Hilversum
Kosten: gratis
Organisatie: Fonds Psychische Gezondheid
Meer informatie:
http://www.psychischegezondheid.nl/psychemediaprijs
033-4218410

Reageer op dit artikel