nieuws

SP: Bestuurders Sanguin vullen hun zakken

Geen categorie

Ondanks de eerdere ophef over de salarissen van het bestuur van bloedbank Sanquin, blijkt uit het jaarverslag van 2010 dat het bestuur nog steeds ongeveer evenveel verdient. De SP is behoorlijk verbolgen over onder meer het jaarsalaris van 258.000 euro van de bestuursvoorzitter. 'Ze hebben dus niet geleerd van eerdere fouten', aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman. […]

Ondanks de eerdere ophef over de salarissen van het bestuur van bloedbank Sanquin, blijkt uit het jaarverslag van 2010 dat het bestuur nog steeds ongeveer evenveel verdient. De SP is behoorlijk verbolgen over onder meer het jaarsalaris van 258.000 euro van de bestuursvoorzitter. 'Ze hebben dus niet geleerd van eerdere fouten', aldus SP-Kamerlid Nine Kooiman. Zij wil dat minister Schippers (Volksgezondheid) ingrijpt. 

In totaal betaalde Sanquin afgelopen jaar 861.000 euro aan het bestuur. Dat is inclusief sociale lasten en pensioenpremies. Een woordvoerster van Sanquin laat weten dat de salarissen wel degelijk zijn aangepast. 'Bij nieuwe bestuursleden -we hebben afgelopen jaar een wisseling gehad – wordt de nieuwe code toegepast.'

Bezoldiging
Het huidige bestuur gaat dus niet in salaris achteruit, maar ieder nieuw bestuurslid krijgt een bezoldiging die past bij de code die ook in onder meer grote ziekenhuizen wordt gehanteerd. Deze ligt iets boven de balkenendenorm.

Zakken vullen
Het bestuur kwam de afgelopen jaren flink onder vuur te liggen over de hoogte van de salarissen, die ruim boven de balkenendenorm liggen. 'Ik hoor van donoren dat ze overwegen om geen bloed meer te geven. Ze willen doneren om levens te redden, niet om de zakken van het bestuur te vullen', aldus Nine Kooiman.

Reageer op dit artikel