nieuws

Talent kun je maar vier jaar vasthouden

Geen categorie

Werkende hogeropgeleiden die zich zelf als talent betitelen (58%) zijn op dit moment hard op zoek naar een nieuwe baan. Ruim 24% is zich actief aan het oriënteren. De zelfbenoemde ‘neusjes van de zalm' willen een auto van de zaak, een dertiende maand en een winstdeling. Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijker dan sfeer en […]

Werkende hogeropgeleiden die zich zelf als talent betitelen (58%) zijn op dit moment hard op zoek naar een nieuwe baan. Ruim 24% is zich actief aan het oriënteren. De zelfbenoemde ‘neusjes van de zalm' willen een auto van de zaak, een dertiende maand en een winstdeling. Uitdaging en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijker dan sfeer en omgang met collega's.

Dit blijkt uit het nieuwe Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS). BAS is een arbeidsmarktonderzoek dat zicht geeft op trends en gedrag. Het is een gezamenlijk initiatief van Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Uit eerder onderzoek blijkt dat werkgevers denken dat talent kan worden behouden door het bieden van traineeships.
Nu blijkt echter dat dit soort maatregelen niet werkt: 20% van de hogeropgeleiden wil maximaal vier jaar bij een zelfde werkgever blijven werken.
Onder jongeren tot 30 jaar is dit percentage maar liefst 41%.
Het traineeship blijkt vooral onder studenten van bedrijfskundige, bestuurlijke- of technische studies populair.

Dick Koopman, Directeur Marketing, Competences & Communicatie van Yacht:
"Organisaties moeten er rekening mee houden dat je talenten soms langer maar meestal korten aan je kunt binden. Het idee van talentmanagement staat dus onder druk. Terwijl talenten essentieel zijn voor je organisatie. Erg is dat allemaal niet omdat je je erop kunt inrichten. Organisaties die zich bewust zijn van de steeds sneller veranderde economische wereld om zich heen, kunnen daar hun voordeel mee doen.

Ons onderzoek laat zien dat 65% van de hoger opgeleiden graag wil samenwerken in zogenaamde talentenpools per branche. Zo kan het dus zijn dat je in overleg eerst bij Bedrijf A en dan bij Bedrijf B gaat werken. Wat misschien dus helemaal geen gek idee is om de problemen op de arbeidsmarkt op te lossen en om talent te boeien! Nu is het aan de organisaties om moed te tonen, concurrentieperikelen te overstijgen en te komen tot samenwerkingen. Dan kun je werkelijk optimaal ‘genieten' van talenten."

Wat verder blijkt uit het onderzoek:
– Jonge hoog opgeleiden zijn het meest bereid geld in te leveren voor een interessantere baan (57% tot 30 jaar versus 32% 45+)
– Overall is 60% niet bereid geld in te leveren voor een interessantere baan (Bij de groep 45+ 68%)
– Degenen die zich als talent benoemen zijn veel actiever op zoek naar een nieuwe baan dan andere hoog opgeleiden (11% resp. 9%) En in de groep 25-35 jaar is 14% actief op zoek naar een andere baan. Nog eens 10% van de talenten is zich doelgericht aan het oriënteren (resp. 7% onder de ‘niet-talenten')
-Slechts 24% van de talenten geeft aan niet op zoek te zijn naar een andere baan

http://zakelijk.yacht.nl/

Reageer op dit artikel