nieuws

Transitiebureau helpt gemeenten bij nieuwe Wmo-taak

Geen categorie

In Nederland krijgen 180.000 mensen met een matige tot ernstige beperking begeleiding vanuit de AWBZ. Vanaf 2014 worden gemeenten verantwoordelijk voor deze taak, in het kader van de Wmo. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Transitiebureau Begeleiding opgericht, om gemeenten te ondersteunen bij deze overgang.DossieroverdrachtHet  Transitiebureau gaat gemeenten, aanbieders en cliënten(organisaties) helpen zich […]

In Nederland krijgen 180.000 mensen met een matige tot ernstige beperking begeleiding vanuit de AWBZ. Vanaf 2014 worden gemeenten verantwoordelijk voor deze taak, in het kader van de Wmo. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Transitiebureau Begeleiding opgericht, om gemeenten te ondersteunen bij deze overgang.

Dossieroverdracht
Het  Transitiebureau gaat gemeenten, aanbieders en cliënten(organisaties) helpen zich voor te bereiden op de uitvoering van de begeleiding door gemeenten. Ook gaat het landelijk voorwaarden scheppen die zorgen voor een goede dossieroverdracht. Volgens woordvoerder Asha Khoenkhoen van de VNG moeten gemeenten in kaart brengen om welke mensen het precies gaat, welke begeleiding ze nodig hebben. 'Het zou onlogisch zijn als alle 418 gemeenten dat zelf gaan uitzoeken, dan doe je dubbel werk.' Het Transitiebureau organiseert binnenkort onder meer bijeenkomsten voor wethouders Wmo.

Compensatieplicht
Het grote verschil tussen begeleiding in de AWBZ en de Wmo is de compensatieplicht. In de Wmo is begeleiding niet langer een individueel recht op een voorziening. Gemeenten zijn wel verplicht maatregelen te nemen die de beperking optimaal compenseren, zodat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven en kunnen blijven participeren aan de maatschappij.

Beperkingen
Begeleiding is bedoeld voor mensen met somatische, psychogeriatrische of psychiatrische problematiek, of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap, die matige of zware beperkingen hebben op het terrein van sociale redzaamheid, bewegen en verplaatsen, psychisch functioneren, geheugen en oriëntatie en/of probleemgedrag.

Reageer op dit artikel