nieuws

Verslechterde werkomstandigheden in gezondheidscentra

Geen categorie

Door verslechterde werkomstandigheden zijn vacatures voor huisartsen in gezondheidscentra steeds lastiger op te vullen, constateert Carine den Boer, huisarts in gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze vreest voor de continuïteit, zegt ze in Medisch Contact.De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) delen deze zorg.'De combinatie van een […]

Door verslechterde werkomstandigheden zijn vacatures voor huisartsen in gezondheidscentra steeds lastiger op te vullen, constateert Carine den Boer, huisarts in gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn. Ze vreest voor de continuïteit, zegt ze in Medisch Contact.

De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG) delen deze zorg.
'De combinatie van een relatief laag inkomen, een hoge werkdruk en een achterstandspopulatie zorgt ervoor dat wij al ruim een jaar geen nieuwe collega's kunnen vinden', schrijft Den Boer in Medisch Contact van deze week. Beginnende huisartsen willen nog wel in loondienst werken, maar slechts als opstap naar een eigen praktijk, waar ze meer kunnen verdienen. 'Ik werk niet graag met collega's die steeds na een paar jaar weer weggaan, maar zeker patiënten zijn gebaat bij continuïteit.'

Herziening Arbeidsvoorwaardenregeling
Om werken in de centra aantrekkelijk te maken, moet de Arbeidsvoorwaardenregeling Huisartsen in Gezondheidscentra (AHG) worden herzien, meent Den Boer. De formule waarmee de omvang van de patiëntenpopulatie per huisarts wordt berekend, deugt niet en de salarissen zijn te laag. Het salaris van een huisarts in dienstverband is nagenoeg gelijk aan dat van een hidha (huisarts in dienst van een huisarts), constateert Den Boer. 'Dit terwijl een huisarts veel meer verantwoordelijkheid draagt.'

Toeslagen
Daarnaast zijn ook de toeslagen voor achterstandswijken aan herziening toe, meent Den Boer. Die worden nu berekend op basis van onder meer adressendichtheid. In de Hoornse wijk waar Den Boer werkt, is weinig hoogbouw, waardoor de grenswaarde net niet wordt gehaald. Dit terwijl de problematiek – veel chronische ziekten, verslaving en psychosociale problemen – wel past bij een achterstandswijk.

Reageer op dit artikel