nieuws

Waarschuwing voor RA met ‘dubbele pet’

Geen categorie

De oprichter en bestuurder van een inmiddels failliete onderneming in vastgoedbeleggingen heeft onvoldoende waarborgen getroffen om het risico op belangenverstrengeling weg te nemen. Dat oordeel velde de Accountantskamer in de klacht die drie mede-investeerders in het vastgoedfonds  tegen hem hebben ingediend.

P.A. Koeleman uit Wognum was als registeraccountant werkzaam voor de klagers, en zou hen tevens hebben overgehaald om te beleggen in zijn vastgoedfonds.
Dat vastgoedfonds, een BV, is eind 2006, begin 2007 opgericht, met als doel kapitale panden in Amsterdam op te kopen, te splitsen in appartementen die na een verbouwing met winst verkocht zouden worden. Er zijn vijftien investeerders gevonden, onder wie de drie klagers. Omdat vanaf augustus 2008 de klad in de vastgoedsector kwam, is het fonds uiteindelijk vorig jaar failliet verklaard en konden de investeerders naar hun centen fluiten.

De drie klagers vinden dat ze op het verkeerde been zijn gezet door hun accountant. Voor een groot deel heeft de Accountantskamer hun klachten niet-ontvankelijk verklaard omdat ze te laat zijn ingediend. De ondernemers konden al vanaf eind 2006 vermoeden dat er sprake was van mogelijke belangenverstrengeling, maar hebben pas eind 2010 een klacht daarover ingediend, meer dan drie jaar later dus (een fatale termijn in het tuchtrecht).

De accountant die onder meer de jaarstukken van de vennootschappen van klagers opstelde is zelf na november 2007 (drie jaar voor de indiening van de klacht) niet actief genoeg geweest om zijn cliënten te wijzen op mogelijke belangenverstrengeling, vindt de tuchtrechter. Weliswaar hebben collega’s van hem in het accountantskantoor de accountancywerkzaamheden overgenomen, maar de RA heeft zijn cliënten niet ondubbelzinnig gewezen op de risico’s van zijn mogelijke positie als iemand met een dubbele pet op. Voor de Accountantskamer reden hem een waarschuwing op te leggen. (Accountantskamer, Zaaknummer 10/1871)

 (Bron: Accountancynieuws)

Reageer op dit artikel