nieuws

Weg met het KNMI? Weg met de VVD!

Geen categorie

Vorige week was het alsof ik in een hangmatje lag te schommelen. New York werd opgeschrikt door een aardbeving. Een paar dagen later werden miljoenen mensen aan de Amerikaanse Oostkust geëvacueerd in verband met de naderende orkaan Irene. Ik mocht gelukkig in mijn appartement blijven maar aan de overkant van de straat waar ik woon (heel toepasselijk Water Street geheten) moesten de mensen wel hun huis verlaten.

Aardbevingen komen normaal voor aan de Amerikaanse Westkust en niet aan de Oostkust, en orkanen bereiken doorgaans New York niet. Deze twee incidenten, zelfs als ze in een week plaats hebben, bewijzen niet dat er sprake is van klimaatverandering. Maar je mag hopen dat het mensen wel aan het denken zet. Zoals Groen Links Kamerlid Liesbeth van Tongeren twitterde: zware orkanen komen tegenwoordig 3 tot 4 keer zo vaak voor als een decennium geleden. 

En toch lijkt in de politiek precies het tegenovergestelde te gebeuren. In Nederland is het regeringspartij VVD die de wetenschap over klimaatverandering betwist en de subsidie aan het KNMI wil intrekken omdat die achter de conclusies van ‘klimaatalarmisten’ aan zou lopen. In de Verenigde Staten doet de Republikeinse Partij evenzeer haar best om de anti-wetenschap-partij te worden. Rick Perry, die gouverneur is van de Amerikaanse staat Texas en kanshebber om de Republikeinse presidentskandidaat te worden, beweerde onlangs dat evolutie ‘gewoon een theorie’ is, waar ‘nog wat hiaten in zitten’.

Over de klimaatverandering zei Perry: “Ik denk dat een groot aantal klimaatwetenschappers gegevens hebben gemanipuleerd, om er zelf rijk van te worden. En er zijn dagelijks wetenschappers die naar voren komen die het idee dat de mens de oorzaak is van de  opwarming van de aarde en van de verandering in het klimaat ter discussie stellen.”

Wat Perry zegt is eenvoudigweg niet waar. De wetenschappelijke consensus over het feit dat de mens de opwarming van de aarde veroorzaakt groeit juist met de dag en het bewijs wordt steeds sterker, in plaats van zwakker. Alles duidt er ook op dat de huidige wetenschappelijke voorspellingen ten aanzien van het toekomstige klimaat de opwarming van de aarde juist onderschatten. Het gaat om levensbedreigende klimaatveranderingen die voor het einde van deze eeuw een feit kunnen zijn.

Ook is er uitgebreid onderzoek gedaan naar beschuldigingen van fraude die door klimaatwetenschappers zou zijn gepleegd en geen van de beschuldigingen bleek op waarheid te berusten. Bovendien, een complot waar vele duizenden wetenschappers bij betrokken zijn zogenaamd om van hun eigen projecten rijk te worden is speltheoretisch moeilijk voor te stellen. Voor ieder van de op geld beluste wetenschappers zou het immers lonen om met ‘de waarheid’ naar buiten te komen.

Van Amerikaanse politici verbaast het me niet, de hetze tegen klimaatwetenschappers en de onwil om na te denken over maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken. De prijs van benzine zou toch eens omhoog gaan. Maar van de VVD begrijp ik helemaal niets. Is dat niet die partij van Mark Rutte die ooit een Groen Rechtse partij wilde starten? Maar ach, Mark Rutte, das war einmal.

Heleen Mees 

Reageer op dit artikel