nieuws

Werkende supermoeders zijn sneller depressief

Geen categorie

Werkende supermoeders zijn sneller depressief

Werkende moeders raken minder snel depressief dan moeders die thuis blijven. Maar moeders die naast hun werk ook een supermoeder willen zijn, hebben wel een grotere kans op een depressie. Dat concluderen wetenschappers van de University of Washington.

Er wordt vrouwen verteld dat ze alles kunnen combineren, maar de meeste werkplaatsen zijn nog steeds ingericht op werknemers zonder verantwoordelijkheden voor kinderen, stelt Katrina Leupp, onderzoeksleider van de University of Washington in de Behavorial Medecine Report. In de realiteit moeten vrouwen offers brengen zoals hun werkdag inkorten om alles te kunnen managen. Vrouwen die accepteren dat ze zowel thuis als op het werk niet het maximale rendement kunnen behalen, hebben een betere work-life balance waardoor ze minder gestrest raken. 

Leupp analyseerde de ervaringen van 1.600 vrouwen in de Verenigde Staten die ofwel huismoeder of een werkende moeder zijn. Ze hadden vragen beantwoord over hun verwachtingen ten aanzien van het moederschap toen ze nog aan het begin van hun carrière stonden en toen ze veertig jaar waren. De huisvrouwen vertoonden vaker depressies dan de werkende moeders. Maar ze vond een uitzondering bij de groep vrouwen die zowel in het werk als het moederschap perfectie nastreven. Deze vrouwen raken sneller gefrustreerd omdat ze hun verwachtingen en ambities nooit helemaal kunnen waarmaken, verklaart ze.

Reageer op dit artikel