nieuws

Afspraken over 12.000 zorgwerknemers extra per jaar

Geen categorie

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft maandag 5 september 2011 met een aantal partijen in de zorg afspraken gemaakt over het investeren in extra personeel in de langdurige zorg. Met jaarlijks ruim 850 miljoen euro extra kunnen er 12.000 zorgwerknemers bij komen. Dat heeft het ministerie van VWS maandag laten weten. Uitbreiding van het personeel […]

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft maandag 5 september 2011 met een aantal partijen in de zorg afspraken gemaakt over het investeren in extra personeel in de langdurige zorg. Met jaarlijks ruim 850 miljoen euro extra kunnen er 12.000 zorgwerknemers bij komen.

Dat heeft het ministerie van VWS maandag laten weten. Uitbreiding van het personeel was al aangekondigd in het regeerakkoord van CDA en VVD. Meer zorgwerknemers zijn nodig, omdat er steeds meer oude mensen komen die zorg nodig hebben.
Veldhuijzen van Zanten maakte de afspraken met onder meer de zorgverzekeraars, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen ActiZ, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Scholing
Om de kwaliteit van het werk op te krikken, is het ook de bedoeling dat verzorgenden en verpleegkundigen verder geschoold gaan worden. Verder moet het werk in de zorg aantrekkelijker worden door het personeel minder te belasten met het invullen van allerlei formulieren.

Kamervragen
CDA en gedoogpartner PVV zijn in hun nopjes met de afspraken, maar GroenLinks wil een Kamerdebat omdat er nog veel onduidelijk zou zijn. Volgens Kamerlid Linda Voortman is het nog maar de vraag of de extra werknemers bovenop de natuurlijke aanwas van het zorgpersoneel komen. Ook vreest ze dat bestaande werknemers die een opleiding gaan doen, meegeteld worden. Ze wil ook weten of de 12.000 extra zorgwerknemers er ook echt de komende jaren bij komen of dat het allemaal langer gaat duren.

Reactie VGN
De VGN is blij met het convenant en de extra middelen. De middelen die beschikbaar komen per 1 januari 2012 worden verwerkt in de ZZP-tarieven. Dit betekent dat deze tarieven met bijna 5 procent worden verhoogd. Voor de gehandicaptenzorg gaat het dan om een kleine 4.000 banen extra.  'We kunnen nu meer mensen aantrekken en meer opleiden. Daardoor is er meer aandacht voor onze cliënten en dat bevordert de kwaliteit van zorg', aldus VGN-directeur Hans Schirmbeck. 'Wij hopen dat de zorgkantoren alle middelen per 1 januari 2012 ter beschikking zullen stellen. Dit geeft instellingen de mogelijkheid om zelf invulling te geven aan wat het beste bij hun cliënten past.' Ook gaat de VGN er vanuit dat deze middelen structureel worden ingezet, zodat de kwaliteitsimpuls blijvend is.

Meer informatie: VWS.

Reageer op dit artikel