nieuws

Bonden: Bedrijfsarts moet toegankelijker

Geen categorie

De vakcentrales CNV, FNV en MHP willen dat het kabinet werk maakt van een fatsoenlijke toegang tot een bedrijfsarts voor alle werkenden. Dat staat in een gezamenlijke brief, die zij woensdag 7 september 2011 naar staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hebben gestuurd.Ruim 2 maanden geleden bleek uit onderzoek van het ministerie zelf dat circa […]

De vakcentrales CNV, FNV en MHP willen dat het kabinet werk maakt van een fatsoenlijke toegang tot een bedrijfsarts voor alle werkenden. Dat staat in een gezamenlijke brief, die zij woensdag 7 september 2011 naar staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) hebben gestuurd.

Ruim 2 maanden geleden bleek uit onderzoek van het ministerie zelf dat circa een op de vijf werknemers niet op eigen houtje naar de bedrijfsarts kan stappen bij bijvoorbeeld beginnende klachten. Pas als daadwerkelijk sprake is van verzuim, komt op initiatief van de werkgever de arboarts in actie.
'Het is schokkend dat werkgevers de toegang tot de bedrijfsarts kunnen verhinderen als die nog niet ziek zijn. Pas bij verzuim mogen ze naar de arts. Dus blijkbaar moet je eerst door je rug gaan voordat je naar de bedrijfsarts mag. Terwijl die bedrijfsarts kan helpen voorkomen dat er rugklachten ontstaan', aldus CNV-vicevoorzitter Maurice Limmen.
Dat moet veranderen, stellen de bonden. 'We moeten allemaal langer aan het werk blijven. dan is toegankelijke arbozorg nodig', aldus  Limmen. Hij vindt dat te veel werkgevers niet willen investeren in goede en toegankelijke bedrijfsgezondheidszorg die gericht is op preventie.

Reageer op dit artikel