nieuws

Brede actie tegen bezuinigingen – Ook kerken doen mee

Geen categorie

Vakbonden en andere maatschappelijke organisaties voeren een dag voor Prinsjesdag actie tegen de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. De manifestatie op het Haagse Malieveld is mogelijk een opmaat naar grotere acties in het najaar. Dat meldden de organisaties vrijdag 9 september 2011. De bundeling van krachten is uniek, vinden de vakcentrales FNV, CNV en MHP, alsook […]

Vakbonden en andere maatschappelijke organisaties voeren een dag voor Prinsjesdag actie tegen de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet. De manifestatie op het Haagse Malieveld is mogelijk een opmaat naar grotere acties in het najaar. Dat meldden de organisaties vrijdag 9 september 2011.

De bundeling van krachten is uniek, vinden de vakcentrales FNV, CNV en MHP, alsook de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-raad), de Raad van Kerken en Humanitas.

Onvrede
De organisaties willen samen hun onvrede benadrukken over de 'enorme stapel bezuinigingen' die vooral de kwetsbaren in de samenleving zou treffen, zoals een verlaging van de zorgtoeslag, bezuinigingen op het passend onderwijs en het snijden in het persoonsgebonden budget.
De organisaties verwachten tussen de 5000 en 10.000 man op het Malieveld. Het door de bezuinigingen bedreigde Metropole Orkest treedt op. Daarnaast worden toespraken en een alternatieve troonrede gehouden.

Verdere actie
Als het signaal op 19 september niets teweegbrengt in de politiek, gaan de organisaties nadenken over verdere acties. FNV sluit een grote actie op bijvoorbeeld het Museumplein in Amsterdam niet uit. De Raad van Kerken gaat kerken in heel het land oproepen om letterlijk de noodklok te luiden.

Reageer op dit artikel