nieuws

CBS: beperkte groei schoonmaakbranche in 2e kwartaal

Geen categorie

In het tweede kwartaal van 2011 is de omzet van de schoonmaakbranche zeer beperkt gegroeid. Ook in het afgelopen jaar zat er amper groei in deze branche. In de schoonmaakbranche is de omzet in het tweede kwartaal van 2011 met 0,2% gegroeid in vergelijking met de omzet in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze omzetgroei […]

In het tweede kwartaal van 2011 is de omzet van de schoonmaakbranche zeer beperkt gegroeid. Ook in het afgelopen jaar zat er amper groei in deze branche.

In de schoonmaakbranche is de omzet in het tweede kwartaal van 2011 met 0,2% gegroeid in vergelijking met de omzet in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze omzetgroei werd gerealiseerd met afzetprijzen, die 1,8% hoger lagen dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De schoonmakers deden het in de eerste helft van 2011 slechter dan de andere zakelijke dienstverleners. De zakelijke dienstverlening als geheel zette 3,3% meer om dan een jaar eerder.

De omzet van de subbranche interieurreiniging van gebouwen lag in het tweede kwartaal van 2011 vrijwel op eenzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2010. De omzet werd gerealiseerd met een kleiner omzetvolume. De afzetprijzen van de interieurreinigers stegen met 1,8%, net zoveel als in de totale schoonmaakbranche.

Voor het derde kwartaal van 2011 zijn de vooruitzichten voor de omzetverwachting, ondanks een afnemend aantal positief gestemde bedrijven in de schoonmaakbranche, nog steeds gunstig. Zo meent per saldo bijna een op de vijf ondernemers een toename van de omzet te zullen realiseren. Per saldo is het aantal ondernemers in de schoonmaakbranche dat een prijsverhoging verwacht net zo groot als het aantal dat een prijsverlaging voorziet. Over de werkgelegenheid in de schoonmaakbranche zijn de ondernemers pessimistisch gestemd. Per saldo denkt 2% van hen dat het personeelsbestand zal krimpen.

Bron: CBS 

 

Reageer op dit artikel