nieuws

FD: EU houdt vast aan hardere aanpak van accountants

Geen categorie

De Europese Commissie koerst op wetgeving die de wereld van accountantskantoren op zijn kop kan zetten. Zo wil Michel Barnier, commissaris interne markt, accountantskantoren dwingen te kiezen tussen controleactiviteiten en andere diensten. Ook stelt hij voor dat bedrijven om de zoveel tijd gedwongen wisselen van accountantskantoor. Dat blijkt uit een ontwerp voor wetgeving dat op dit moment in Brussel circuleert, zo meldt het Financieele Dagblad.

Brusselse bronnen bevestigen volgens de krant het bestaan van het document. De plannen in het huidige document zijn in grote lijnen hetzelfde als in een discussiestuk dat Barnier vorig jaar heeft laten circuleren. Dat betekent dat de Europees commissaris zich weinig heeft aangetrokken van de kritiek die van zowel de accountants als beursgenoteerde bedrijven is gekomen op het discussiestuk.

Barnier is met zijn plannen gekomen naar aanleiding van de kritiek op accountants dat zij niet gewaarschuwd hebben voor de risico’s die uiteindelijk tot de financiële crisis van 2008 hebben geleid.

Omdat accountantskantoren vaak jarenlang dezelfde klanten bedienen en ook adviesdiensten aan hen verlenen, is de perceptie ontstaan dat de controlerend accountant niet voldoende kritisch staat tegenover zijn klanten.

Opsplitsing
De gedwongen keuze tussen controle en andere dienstverlening, die Barnier voorstaat, leidt in zijn radicaalste vorm tot de opsplitsing van grote accountantskantoren zoals KPMG, Deloitte, PwC en Ernst & Young. Het verbod op de combinatie geldt ook voor klanten voor wie de accountant de controle niet doet.

Het verplicht wisselen van accountantskantoor zal leiden tot hogere kwaliteit van de controle, schrijft Barnier. Daarmee moet een einde gemaakt worden aan de ‘perverse druk’ op partners om hun relatie met klanten zo lang mogelijk in stand te houden.

Barnier houdt ook vast aan zijn idee om grote bedrijven door twee accountantskantoren te laten controleren.

Deze maatregel zou leiden tot meer keuze voor bedrijven en de machtspositie van de ‘grote vier’ aan banden leggen.

De sector is niet enthousiast over de plannen van Barnier. ‘De eurocommissaris heeft zich niet veel gelegen laten liggen aan de kritiek van de accountants en bedrijven’, constateert directeur Berry Wammes van de beroepsorganisatie van accountants NBA. ‘Het uitbannen van advies is een fundamentele aanslag op de kwaliteit van de controle. Je hebt voor een controle extra expertise nodig.’

Het verplicht wisselen van kantoor brengt volgens hem het risico met zich mee dat de controle in de eerste twee jaar in kwaliteit achteruitgaat.

Het systeem met twee accountants op één bedrijf kan gemakkelijk leiden tot afstemmingsproblemen en kostenverhoging.

(Bron: het Financieele Dagblad)

 

Lees ook: NBA wil verbod op commerciële prikkels voor accountants

Reageer op dit artikel