nieuws

Fiscale voordelen voor bedrijven verdwijnen door bezuinigingen

Geen categorie

Het Belastingplan 2012 biedt voor werkgevers weinig zoets. Veel fiscale voordelen die na de kredietcrisis van 2008 werden ingevoerd om de economie te stimuleren worden weer geschrapt. Dit meldt De Telegraaf.

De krant maakte een rondgang langs een aantal fiscalisten. Zo noemt Marnix van Rij van Ernst & Young als belangrijk voorbeeld het schrappen van de regeling voor willekeurige afschrijvingen. ‘Hierbij mocht een bedrijf dat een vrachtwagen kocht de aankoopprijs versneld afschrijven. Daardoor werd de winst flink gedrukt, waardoor er minder belasting betaald hoefde te worden. En de onderneming zo meer cash in handen kreeg,’ aldus de fiscalist.

Van Rij wijst er verder op dat de verlaging van de vennootschapsbelasting ook van tafel is: ‘Die zou worden verlaagd van 25 naar 24%. De besparing die dit oplevert voor de overheid, wordt overigens wel weer gedeeltelijk ingezet voor een ander plan. Ondernemingen die investeren in onderzoek en ontwikkeling mogen deze kosten aftrekken van hun winst. Op zich kan ik wel leven met dit gerichte alternatief.’

Jan-Bertram Rietveld waarschuwt bedrijven die een bestelbus van de zaak aan hun personeel geven. ‘Vanaf 1 januari 2012 hoeven werknemers geen rittenregistratie voor een bestelauto meer bij te houden als ze schriftelijk verklaren in het geheel niet privé te rijden. Zij zijn in één klap af van de bijtelling. Maar als de werkgever vermoedt dat zijn werknemer toch privé rijdt, is die verplicht dit aan de Belastingdienst te melden.’ Volgens Rietveld kunnen de financiële gevolgen voor een baas groot zijn wanneer die in gebreke blijft.

Reageer op dit artikel