nieuws

Fraudeurs bestelen burgers via DigiD

Geen categorie

Duizenden mensen zijn mogelijk geld misgelopen doordat fraudeurs met een andere elektronische handtekening (DigiD) hun zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst aanvroegen. De dienst controleerde het afgelopen jaar niet of de elektronische handtekening wel bij de aanvrager hoort. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Via het computerprogramma waarmee burgers toeslagen aanvragen, vroegen de […]

Duizenden mensen zijn mogelijk geld misgelopen doordat fraudeurs met een andere elektronische handtekening (DigiD) hun zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst aanvroegen. De dienst controleerde het afgelopen jaar niet of de elektronische handtekening wel bij de aanvrager hoort. Dit blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Via het computerprogramma waarmee burgers toeslagen aanvragen, vroegen de oplichters onder andermans naam voorschotten aan en incasseerden die. De gedupeerden ontvingen niet waar ze recht op hadden, of kregen van de Belastingdienst vorderingen wegens onterecht ontvangen voorschotten van soms duizenden euro's.

Doordat de Belastingdienst niet controleerde of de gebruikte DigiD overeenkwam met het burgerservicenummer van de aanvrager, konden fraudeurs op naam, burgerservicenummer en geboortedatum van een willekeurige persoon een toeslag aanvragen.

De Belastingdienst bevestigt dat er ‘steeds meer' op die manier is gefraudeerd.

Reageer op dit artikel