nieuws

Geen zekerheid over veiligheid overheidssites

Geen categorie

Bezoekers van honderden overheidssites hebben momenteel niet de zekerheid dat ze daadwerkelijk op de goede website zitten. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) zei vrijdagnacht na spoedberaad dat de betrouwbaarheid van een groot aantal overheidssites niet te garanderen is. Dit komt omdat er elektronisch is ingebroken bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor websites. Door […]

Bezoekers van honderden overheidssites hebben momenteel niet de zekerheid dat ze daadwerkelijk op de goede website zitten. Minister Donner (Binnenlandse Zaken) zei vrijdagnacht na spoedberaad dat de betrouwbaarheid van een groot aantal overheidssites niet te garanderen is.

Dit komt omdat er elektronisch is ingebroken bij het Nederlandse bedrijf DigiNotar, dat veiligheidscertificaten afgeeft voor websites. Door de inbraak door hackers zijn er frauduleuze certificaten in omloop. Onder meer DigiD en de Belastingdienst maken gebruik van de certificaten van DigiNotar.

De overheidssites worden niet uit de lucht gehaald, omdat het internetverkeer dan te veel gestoord zou worden. De komende dagen krijgen bezoekers van de sites mogelijk een melding over de onbetrouwbaarheid ervan. Donner adviseert hen goed op te letten bij hun bezoek aan een website van de overheid.

Donner wil zo snel mogelijk andere certificaten voor de sites. Hij kondigde aan dat het beheer van alle certificaten van DigiNotar wordt overgenomen. De minister heeft overleg gehad met werkgeversorganisatie VNO-NCW omdat de ict-problemen ook het bedrijfsleven kunnen raken.

Reageer op dit artikel