nieuws

KORT (BEDRIJFS)NIEUWS 14 september 2011

Geen categorie

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer:– Stem op de Mooi Mens 2011– Het leukste Nederlandse ziekenhuis om bij te werken– Movir verlaagt tarieven– De crisis verziekt onze gezondheid– 'Patiënt moet eigen problemen leren oplossen'– Een Mooie Maaltijd in Brabant– Eerste […]

Deze rubriek biedt in het kort nieuws uit met name het bedrijfsleven dat van belang is voor de zorgsector. Deze keer:
– Stem op de Mooi Mens 2011
– Het leukste Nederlandse ziekenhuis om bij te werken
– Movir verlaagt tarieven
– De crisis verziekt onze gezondheid
– 'Patiënt moet eigen problemen leren oplossen'
– Een Mooie Maaltijd in Brabant
– Eerste bloedglucosemeter verbonden met iPhone
– Jeroen Bosch Ziekenhuis start Twitterspreekuur
– Derde gebruikt niet voorgeschreven medicijnen
– Nationale Patiëntveiligheid Award
– Refajaziekenhuis begonnen met herinrichting voorterrein
– Digitaal blad diabetes overstijgt nu al alle verwachtingen.

Stem op de Mooi Mens 2011
Zorgverzekeraar IZZ heeft de 25 nominaties voor de vijfde editie van de Mooi Mens Verkiezing bekend gemaakt. Op www.zorglive.nl/mooimens staan 25 mooie verhalen en kan men een stem uitbrengen.

Het leukste Nederlandse ziekenhuis om bij te werken
De Nationale Zorg Jaarprijs (NZJ) en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) hebben vijf ziekenhuizen genomineerd voor de titel 'Leukste ziekenhuis om bij te werken'. De winnaar wordt op 1 november 2011 tijdens het eerste Nationale Zorg Jaarprijs-gala in Ermelo bekendgemaakt. De NZJ ontving 233 aanmeldingen van medewerkers van verschillende ziekenhuizen. Daaruit zijn de volgende ziekenhuizen genomineerd: Justitieel Medisch Centrum in Den Haag, Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal, ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk, Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag en het OLVG in Amsterdam.

Movir verlaagt tarieven
Arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir verlaagt per 1 januari 2012 haar AOV-tarieven voor medisch specialisten en enkele andere medische beroepen. De verlaging geldt zowel voor nieuwe als bestaande relaties van 44 jaar en ouder. Meer informatie: Movir.

De crisis verziekt onze gezondheid
De crisis verziekt onze gezondheid flink, dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift gezondNU. Sinds de crisis lijden meer mensen aan stress (37%) en slapeloze nachten (23%) en maken stellen meer ruzie (24%). Er zijn zelfs meer zelfmoorden (5%). De politiek richt alle aandacht op het overeind houden van banken en het in stand houden van het economisch systeem. Nu blijkt dat de mensen omvallen, bij bosjes.

'Patiënt moet eigen problemen leren oplossen'
Patiënten met psychische klachten hebben er baat bij als de huisarts ze leert psychische problemen aan te pakken. Dat concludeert huisarts-onderzoeker Lieke Hassink-Franke van het Nijmeegse UMC St Radboud in een studie. Een kwart van de mensen die een huisarts bezoeken, komt daar om over psychische klachten te praten. Vaak liggen daar problemen aan ten grondslag als spanningen in het gezin of financiële zorgen. Tot nu toe bestaat de behandeling uit het aanhoren van de patiënt, medicijnen voorschrijven of door te verwijzen. Volgens de onderzoeker kan dat ook anders.

Een Mooie Maaltijd in Brabant
'Een Mooie Maaltijd in Brabant': meer dan 45.000 maaltijden in ruim 200 zorginstellingen in Brabant krijgen extra aandacht tijdens de Week van de Smaak door gebruik van biologische en/of streekgebonden producten en aandacht voor de ambiance. Meer informatie: vkge.

Eerste bloedglucosemeter verbonden met iPhone
BGStar® en iBGStar®, de eerste bloedglucosemeters van Sanofi zijn nu in Nederland beschikbaar. Deze nieuwe generatie bloedglucosemeters openen nieuwe mogelijkheden voor de zelfcontrole van bloedglucose doordat zij passen bij de individuele behoeften en de leefstijl van mensen met diabetes.

Privacygevoelige info duizenden studenten op straat
Een site met persoonlijke data van duizenden studenten blijkt lek. BSN's, wachtwoorden, arbeidsongeschiktheids- percentages, adresgegevens en cv's waren eenvoudig toegankelijk.  Dat blijkt uit onderzoek van ethisch hacker Pompiedompiedom. Hij ontdekte dat de website van Zorgnet Limburg gevoelig is voor een basaal SQL-injectielek. De website is een onderdeel van Zorg aan Zet Limburg dat arbeidsmarktprojecten in de provincie uitvoert, waarbij het zowel om werk als opleiding gaat. (Bron: Webwereld)

Jeroen Bosch Ziekenhuis start Twitterspreekuur
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis start op maandag 19 september om 17.00 uur met een Twitterspreekuur. De maatschap gynaecologie bijt het spits af. Via het sociale netwerk Twitter kunnen er een uur lang on-line vragen aan gynaecologen Jacques Dirken en Jan Peter de Bruin gesteld worden. Dat kan over uiteenlopende onderwerpen: over zwanger worden, zwangerschap, uitstrijkje, anticonceptie, de overgang, verzakkingen en menstruatieproblemen.

Derde gebruikt niet voorgeschreven medicijnen
Het aantal mensen dat medicijnen zonder recept gebruikt is even hoog als het aantal dat voorgeschreven medicijnen gebruikt. Ongeveer een derde van de Nederlanders gebruikte vorig jaar niet voorgeschreven medicijnen. Ongeveer 15 procent gebruikt zowel wel als niet voorgeschreven geneesmiddelen, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Nationale Patiëntveiligheid Award
Ziekenhuizen kunnen tot en met 30 september 2011 meedingen naar de Nationale Patiëntveiligheid Award.

Refajaziekenhuis begonnen met herinrichting voorterrein
Het Refajaziekenhuis in Stadskanaal is begonnen met de herinrichting van het voorterrein van het ziekenhuis. Daarmee moet een eind komen aan de verkeerschaos voor het ziekenhuis. Meer informatie: RTVNoord.

Digitaal blad diabetes overstijgt nu al alle verwachtingen
Het eerste iPad magazine voor mensen met diabetes bestaat inmiddels iets meer dan een half jaar. Het Nederlandse blad DiabetesDigital is binnen zeven maanden zo snel gegroeid dat het binnenkort ook in Duitsland beschikbaar is. En dat is niet de enige verandering, ook de naam is aangepast naar MyDiabetesDigital.

Reageer op dit artikel