nieuws

Mobiele telefoons onder WKR: foutje in Handboek Loonheffingen

Geen categorie

De Belastingdienst meldt dat er in het Handboek Loonheffingen 2011 een fout staat over mobiele telefoons onder de werkkostenregeling (WKR).

In paragraaf 18.23 staat onder 'U maakt gebruik van de werkkostenregeling' dat de verstrekking van een mobiele telefoon en dergelijke communicatiemiddelen onbelast is als uw werknemer de telefoon voor meer dan 10% zakelijk gebruikt. ‘Dit is fout,’ aldus de fiscus. ‘Alleen een mobiele telefoon die u ter beschikking stelt (u blijft eigenaar), is onbelast bij meer dan 10% zakelijk gebruik. Bovendien moet uw werknemer de telefoon (gedeeltelijk) op zijn werkplek gebruiken.’

De goede tekst luidt:

‘U kunt uw werknemer onbelast een mobiele telefoon en dergelijke communicatiemiddelen (bijvoorbeeld een smartphone en een BlackBerry) ter beschikking stellen als uw werknemer aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  • Uw werknemer gebruikt deze communicatiemiddelen voor meer dan 10% zakelijk.
  • Uw werknemer gebruikt deze communicatiemiddelen (gedeeltelijk) op de werkplek.

Als uw werknemer niet aan deze voorwaarden voldoet, is de factuurwaarde van de mobiele telefoon en dergelijke communicatiemiddelen (inclusief btw) loon van de werknemer. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte.

Het verstrekken (de werknemer wordt eigenaar) of vergoeden van een mobiele telefoon en dergelijke communicatiemiddelen is belast: de factuurwaarde van de mobiele telefoon en dergelijke communicatiemiddelen (inclusief btw) of het bedrag van de vergoeding is loon van de werknemer. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte.’

Afdrachtverminderingen S&O
Eerder deze week meldde de Belastingdienst een andere fout in het Handboek Loonheffingen: 'In paragraaf 23.1.6 van het 'Handboek Loonheffingen 2011' staat dat een ondernemer de afdrachtverminderingen onderling mag verrekenen als hij een loonheffingennummer heeft met verschillende subnummers, met uitzondering van de afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk.

Dit is fout. Ook de afdrachtvermindering S&O mag onderling verrekend worden tussen de verschillende subnummers van hetzelfde loonheffingennummer, aldus de Belastingdienst.

 

 

Kijk hier voor een overzicht van fouten in het Handboek

Reageer op dit artikel