nieuws

OM wilde al langer opsporing door billboards

Geen categorie

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) had gelegen, waren billboards al veel eerder gebruikt als middel om verdachten op te sporen. Financieel was de opsporingsmethode niet haalbaar, omdat het gebruik van de grote reclameborden erg duur is. Juridisch zijn er geen belemmeringen. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd. Dinsdagavond werd bekend dat […]

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) had gelegen, waren billboards al veel eerder gebruikt als middel om verdachten op te sporen. Financieel was de opsporingsmethode niet haalbaar, omdat het gebruik van de grote reclameborden erg duur is. Juridisch zijn er geen belemmeringen. Dat heeft een woordvoerster van het OM gezegd.

Dinsdagavond werd bekend dat het OM Feyenoordhooligans wil opsporen door hun foto's op elektronische beeldschermen in de stad te plaatsen. Volgens de woordvoerster kon het OM na overleg van de gemeente met de beheerders van de billboards gebruikmaken van de schermen.

De beeldschermen hangen op verscheidene plekken in de stad, bijvoorbeeld in metrostations en op gebouwen. Ook in de toekomst zal het OM gebruikmaken van de beeldschermen, zegt de woordvoerster.

Dat gebeurt dan naast de bestaande middelen, zoals de website van de politie en de televisie. Het OM moet altijd toestemming geven. Dat weegt af of de ernst van het delict opweegt tegen de schending van privacy. Het OM hanteert hiervoor de Aanwijzing Opsporingsbevoegdheden.

Een woordvoerster van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) benadrukt dat de politie speciale bevoegdheden heeft als het gaat om opsporing. Volgens haar heeft het CBP indertijd de Aanwijzing Opsporingsbevoegdheden bestudeerd en goedgekeurd. Zolang het OM zich aan de aanwijzing houdt, is er geen reden voor het college om een oordeel te geven, aldus de woordvoerster.

Reageer op dit artikel