nieuws

Onderzoek misbruik verstandelijk gehandicapten

Geen categorie

De commissie-Samson gaat ook onderzoek doen naar seksueel misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking. Een woordvoerder van de commissie heeft vrijdag 9 september 2011 een bericht van de NOS hierover bevestigd. 'Het is heel moeilijk om onderzoek te doen naar deze groep. Het is moeilijk om deze kinderen te bevragen', aldus de woordvoerder. Een […]

De commissie-Samson gaat ook onderzoek doen naar seksueel misbruik van kinderen met een verstandelijke beperking. Een woordvoerder van de commissie heeft vrijdag 9 september 2011 een bericht van de NOS hierover bevestigd.

'Het is heel moeilijk om onderzoek te doen naar deze groep. Het is moeilijk om deze kinderen te bevragen', aldus de woordvoerder. Een team onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam zal het onderzoek uitvoeren.
Ze richten zich daarbij vooral op de mensen om de kinderen heen, zoals ouders en hulpverleners. 'Als kinderen bijvoorbeeld plots seksueel getinte houdingen aannemen, is de vraag waar dat vandaan komt', aldus de woordvoerder. 'Het risico bestaat ook dat kinderen die ooit slachtoffer waren, dat gedrag gaan kopiëren en zo zelf dader worden.'

Specifiek onderzoek
De commissie wil specifiek onderzoek naar misbruik in deze groep omdat uit de wetenschappelijke literatuur is gebleken dat er hier meer sprake is van seksueel misbruik dan in andere groepen. De onderzoekers hebben volgens de woordvoerder vrij baan om bij instellingen en pleegouders mensen te bevragen over mogelijke signalen van misbruik.

Over de commissie
De commissie-Samson onderzoekt al de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen, in de periode van 1945 tot heden.

Reageer op dit artikel