nieuws

Onzichtbare uitverkoop

Geen categorie

Het vertrouwen van eigenaren in hun bedrijfsleiders is, in het algemeen, groot. Dat is prettig voor de werkverhoudingen en de sfeer. Wie wil er immers geen hardwerkende bedrijfsleider aan wie je alles kunt overlaten? Totdat het bijna grenzeloze vertrouwen stevig wordt geschaad. Denise is al drie jaar lang een perfect visitekaartje voor een goedlopende modezaak. […]

Het vertrouwen van eigenaren in hun bedrijfsleiders is, in het algemeen, groot. Dat is prettig voor de werkverhoudingen en de sfeer. Wie wil er immers geen hardwerkende bedrijfsleider aan wie je alles kunt overlaten? Totdat het bijna grenzeloze vertrouwen stevig wordt geschaad.

Denise is al drie jaar lang een perfect visitekaartje voor een goedlopende modezaak. Zij is een uitstekende verkoopster en tevens bedrijfsleider. Vanuit die functie is Denise verantwoordelijk voor het dagelijks opmaken en afsluiten van de kassa en het afdragen van de weekopbrengsten. Haar weekstaten zijn altijd in orde. Collega's weten dat zij regelmatig in de kantine geld zit te tellen en per dag een enveloppe vult met de dagopbrengst, voorzien van de kassastroken. Die enveloppen worden in de kluis bewaard en Denise heeft als enige de kluissleutel.

Achterstallige afdrachten
De eigenaar van de zaak, Ronald, komt regelmatig langs en heeft een prima indruk van Denise. De winkel ziet er altijd goed uit en de klanten zijn tevreden. Sinds een maand loopt er een stagiaire mee in het bedrijf en Ronald neemt haar mee naar de diverse filialen. Om goed zicht te krijgen op het hele bedrijfsproces, laat hij haar ook de boekhouding inzien. Hij verwacht geen onregelmatigheid, want een gerenommeerd accountantsbureau neemt ieder kwartaal alle boeken door. Als de stagiaire de bedrijfsvoering van het filiaal van Denise doorneemt, stuit zij echter op achterstallige afdrachten van de weekopbrengsten.
De stagiaire vertelt aan Ronald dat het financiële plaatje van de modezaak slechts op het oog klopt en dat Denise een week of vijf achterloopt met het afstorten van de winkelopbrengst. Ronald denkt en hoopt dat zijn bedrijfsleider een legitieme verklaring heeft en confronteert haar met de bevindingen. Denise reageert verbaasd en zegt dat zij weleens iets later is met het afstorten van geld. Zij geeft hem te kennen dat dit geen gewoonte is en speelt in op zijn gevoel: hij verdenkt haar toch niet van diefstal? Ronald is echter niet gerustgesteld en schakelt een recherchebureau in.

Achteraf kloppend
Na het bekijken van de financiële administratie van het filiaal van Denise, stelt een onderzoeker vast dat Denise wel degelijk structureel te laat de opbrengst van de modezaak naar de bank brengt. Al ruim een jaar vult zij kastekorten van een voorbije week aan met de opbrengst van volgende weken. Zo maakt zij iedere week de kas achteraf kloppend en is de verduistering niet eerder opgemerkt. Het tekort is opgelopen tot meer dan 25.000 euro.
Ronald wordt op de hoogte gebracht van de bevindingen en is behoorlijk ontgoocheld. Hij stemt in met het confronteren van Denise met de feiten.

Uit eigen zak
In eerste instantie reageert Denise wederom stomverbaasd. Maar al snel komt ze met het verhaal dat tijdelijke werknemers geld uit de kassa hebben genomen en dat zij juist degene is die deze tekorten aanvult. Denise legt uit dat er vorig jaar bijna wekelijks kastekorten waren en dat zij die uit eigen zak aanvulde. Zij deed dit om haar baas te sparen. Bovendien vond zij dat zij als bedrijfsleider verantwoordelijk was en loste daarom alles zelf op. Soms ging het om bedragen van wel 300 euro per dag.
Nu is het de beurt aan de onderzoekers om verbaasd te zijn: welke bedrijfsleider staat toe dat anderen geld uit de kas stelen om zich vervolgens zelf in allerlei bochten te wringen om de ontstane tekorten aan te zuiveren? Met deze verklaring maakt Denise zichzelf niet alleen tot verdachte, ze spreekt zichzelf gedurende de rest van het gesprek tegen en blijft de hele kwestie bagatelliseren. Denise heeft nooit aan haar baas gemeld dat er zo vaak kasverschillen waren. Bovendien heeft zij Ronald nooit verteld dat zij al die tijd in strijd met de voorgeschreven procedures handelde. Ook dat is een ernstig verzuim richting haar werkgever.

Controle
Voor Ronald is de zaak helder. Zijn favoriete bedrijfsleider heeft ruim een jaar lang geld uit de zaak onttrokken. Op aangeven van een oplettende buitenstaander en door feitelijk onderzoek, is de ‘uitverkoop' van Denise zichtbaar geworden. Vertrouwen is mooi, maar controle is en blijft noodzakelijk.

René Terwey is directeur van VMB security & solutions te Almere,  www.vmbrecherche.nl

Reageer op dit artikel