nieuws

Oppositie verontwaardigd over boze brief EZ aan CPB

Geen categorie

Het ministerie van Economische Zaken (El&I) heeft een boze brief gestuurd naar het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb). Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover maandag 19 september 2011 in De Telegraaf. Het CPB rekende de ingrepen door van het kabinet op het pgb waarmee mensen zelf zorg inkopen door […]

Het ministerie van Economische Zaken (El&I) heeft een boze brief gestuurd naar het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb). Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover maandag 19 september 2011 in De Telegraaf.

Het CPB rekende de ingrepen door van het kabinet op het pgb waarmee mensen zelf zorg inkopen door en concludeerde dat die minder opleveren dan gedacht. EZ verwijt het CPB in de vertrouwelijke brief onder meer dat de cijfers niet ter inzage naar het ministerie van Volksgezondheid zijn gestuurd. Ook worden vraagtekens geplaatst rond het naar buiten komen van de cijfers. Ze werden niet aan de gehele Tweede Kamer gestuurd, maar slechts aan GroenLinks, een van de oppositiepartijen die het CPB hadden verzocht de maatregelen door te rekenen. Het CPB heeft inmiddels besloten de procedure aan te passen.

Verdachtenbankje
De oppositie in de Tweede Kamer is zeer verontwaardigd over een boze brief van het ministerie van Economische Zaken aan het Centraal Planbureau (CPB) over de berekeningen van het persoonsgebonden budget (pgb).
De oppositiepartijen vinden het zeer kwalijk dat het CPB in zijn rol als onafhankelijke scheidsrechter nu in de publiciteit wordt aangepakt. De PvdA wil snel een debat met minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), die over het CPB gaat. 'Het CPB wordt tot aan de enkels afgebrand', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk.
De ChristenUnie erkent dat GroenLinks het rapport ontving en heeft doorgestuurd aan de andere partijen. 'Dat had netter gekund. Maar wat nu gebeurt is schadelijk. De onafhankelijke instituten worden in het verdachtenbankje gezet. En dat terwijl het kabinet zelf ook selectief shopt en cijfers uit de doorrekening gebruikt die wel goed uitkomen', stelt Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (CristenUnie).
Linda Voortman (GroenLinks) meldt dat de cijfers volgens afspraak naar de andere partijen zijn doorgestuurd. 'We mogen niet hopen dat de cijfers anders worden doordat het ministerie ze vooraf heeft ingezien. Het CPB is juist ingeschakeld om onafhankelijke cijfers te krijgen.'
'Een tragikomische reactie', aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. 'Deze boodschap komt het kabinet slecht uit, dus is minister Verhagen boos en kan het CPB ineens niet rekenen. Maar met een aanval op het CPB verandert de economische realiteit niet.'
De VVD wil inhoudelijk niet reageren.
Het ministerie van Economische Zaken (EL&I) laat desgevraagd weten: 'Als er vragen bestaan, is er altijd goed overleg tussen het ministerie en het CPB'. En: 'Als er vanuit het ministerie een brief wordt verzonden, dan is dat een zaak van het ministerie en de geadresseerde'.

Aanpassing procedure
Het Centraal Planbureau (CPB) stuurt notities van kabinetsplannen die op verzoek van een partij in de Tweede Kamer worden doorgerekend voortaan niet meer alleen ter inzage naar de opdrachtgever, maar naar de hele Kamer. Ook het betrokken ministerie krijgt de informatie. Het CPB besloot dit na het rumoer dat ontstond bij de doorrekening van de veranderingen in het persoonsgebonden budget (pgb), zo bleek maandagavond 19 september 2011 uit een brief die minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) naar de Kamer stuurde.
Verhagen maakte ook een interne brief openbaar waarover de oppositie zich maandag opwond, omdat de strekking ervan was uitgelekt. In die brief is te lezen dat een topambtenaar het CPB erop wijst dat de onderzoekers procedureel steken hebben laten vallen door bijvoorbeeld het ministerie van VWS het stuk niet tijdig te geven.

Kamermeerderheid wijst motie van afkeuring af
Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf in de nacht van donderdag op vrijdag geen steun aan de motie van afkeuring tegen staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid). GroenLinks, SP en PvdA dienden de motie in om duidelijk te maken dat de bewindsvrouw de zaken rond de hervorming van het persoonsgebonden budget (pgb) anders moet aanpakken. Met het geld van het pgb regelen nu zo'n 130.000 mensen zelf hun zorg.
De partijen nemen het hoog op dat Veldhuijzen van Zanten geen garanties geeft voor mensen die geen pgb meer krijgen. Linda Voortman (GroenLinks): 'De staatssecretaris breekt haar belofte aan de pgb'ers. Ze heeft minstens vijf keer beloofd dat iedereen dezelfde zorg zou krijgen. Dat vind ik heel ernstig.'
GroenLinks, SP, PvdA en de Partij voor de Dieren (PvdD) stemden voor de motie.

Rutte noemt optreden Veldhuijzen heel sterk
Volgens premier Mark Rutte kan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) terugkijken op een 'heel sterk' optreden donderdag in de Tweede Kamer. Ze komt uit de sector, doet het met ongelofelijk veel passie en weet precies waar ze het over heeft, aldus Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Rutte noemde het juist sterk dat ze uiteindelijk toegaf dat haar intenties niet goed zijn begrepen en dat haar dat spijt. Hij zag iemand die 'met ongelofelijk veel passie dit moeilijke onderwerp probeert te behartigen'. En: 'Het is ook sterk om tegen de Kamer te zeggen: mijn intenties zijn niet goed begrepen.' De premier twijfelt niet over deze ingreep in het pgb. 'Dit moet gewoon gebeuren. Er wordt niet bezuinigd, we draaien extra kostenstijgingen terug.

Meer informatie: Kamerstukken.

Reageer op dit artikel